När SOI´s ordförande Martin Kruse, tillsammans med årets skickliga moderator Johanna Samuelsson, invigde årskonferensen var humöret på topp hos deltagarna, kanske dels för att vi var så många, 1 100 deltagare på konferensen, och kanske dels för den sprudlande festliga uppvärmningen redan i foajén, som Linköpings Tekniska Högskolas Blåscorps bjöd på.
Och dagen rullade på i högt tempo. I denna korta sammanfattning av konferensen kan vi inte nämna allt som hände, alla skickliga föredragshållare och underhållare som vi fick möta. Men några, som gjorde lite extra intryck, är ändå svåra att inte nämna.
Vår skidskyttedrottning, Magdalena Forsberg, berättade på ett härligt och medryckande sätt om knepet bakom att nå sina mål. I stället för att låta dem stanna vid drömmar, handlar det om att använda tankens kraft, tänka positivt och att tro på sig själv.
Och Ingrid Olsson från Institutet för språk och folkminnen, i dagligt tal Språkrådet, berättade på ett levande och intressant sätt (och utifrån sin gamla mammas situation) om vikten av ett begripligt språk, när det offentliga kommunicerar med medborgarna. Vi kommer att återkomma inom kort med en längre intervju med Ingrid.
Linköpingssonen Anders Ankan Johansson fick oss att skratta loss ordentligt med sina oefterhärmliga kommentarer på bredaste östgötska om stort och smått i tillvaron.
Dagen avslutades med mingel, där styrelsen också passade på att samtala med åtskilliga deltagare om utveckling av regionala aktiviteter (eller andra typer av intressenätverk).
Under onsdagsmorgonen höll SOI sitt interna årsmöte. Som vanligt följer man devisen om ”kontinuitet och förnyelse” i valet av styrelsen. Rollerna ordförande (Martin Kruse), vice ordförande (Martin Magnusson), kassör (Kristina Lundin) och sekreterare (Stefan Gudasic) är samma som tidigare.
Två ledamöter lämnade styrelsen, nämligen Camilla Petersson och Carina Matsson Sandberg.
De två nya ledamöterna är Johanna Dingertz från Luleå kommun och Ola Sörensson från Region Halland.
En tung och viktig programpunkt ur ett SOI-perspektiv är mer forskning inom offentligt inköp. Vi fick en överflygning av vad som är på gång inom forskningsområdet i universitetsvärlden. Här mötte vi fyra forskare som gav sina bilder av läget. De var Johan Hansson, seniorkonsult och forskare på Institutet för personal och företagsutveckling (IPF) vid Uppsala universitet, Sven-Anders Stegare, doktorand och inköpsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm, Jakob Rehme, professor på avd för Industriell ekonomi (INDEK) och föreståndare för Centrum för affärsmodellsinnovation (CBMI) vid Linköpings universitet och Katarina Arbin, forskare och lärare vid Gävle Högskola inom marknadsföring.
Vi kommer inom kort att återkomma till dem och deras forskning i separata artiklar på SOI´s hemsida.
En stor del av eftermiddagen fylldes av parallella seminarier innan det dags för ett par tunga och tänkvärda inslag. Det första var Annika Rydberg och Ken Lindberg från Försvarets materielverk som gav en fascinerande bild av de komplicerade processerna kring upphandling av flygplan, fartyg och mycket annat som skall, inte bara upphandlas utan även forskas fram och konstrueras. Ofta då i processer med flera parter och över lång tid.
Ari Riabacke är doktor i beslutsanalys och ek mag i organisatoriskt beslutsfattande. Föredragets titel var Vad är det bästa som kan hända? Beskrivningen av den resa han gjort och vad han åstadkommit, som publicerats i konferensprogrammet, är värd att citeras. ”Ari har en sällsynt förmåga att blicka in i framtiden genom att lättsamt vandra mellan forskarvärldens upptäckte, affärsvärldens utmaningar och livets stora frågeställningar. Ari får dig garanterat att stanna upp, höja blicken och på allvar fundera över framtiden som är här i morgon.”
Och efter att vi snyggat till oss lite extra var det alltså dags för mingel, middag, prisutdelning och underhållning. Det bör nämnas att eftersom ingen förväntat sig ett sådant deltagarrekord, så räckte inte bankettsalen riktigt till utan en del av oss fick sitta i angränsande lokaler. Arrangörerna hade dock gjort ett utmärkt jobb, så att vi med hjälp av filmdukar och högtalare ändå var lika närvarande. Faktum är att SOI-konferensen är årets största tillställning på Linköpings Konsert & Kongress. Över huvud taget fungerade all logistik, inklusive måltiderna, som dessutom smakade mycket bra, häpnadsväckande fint. Så all heder åt arrangörerna.
Nåväl, denna gång redan innan maten, var det dags för prisutdelningen till Årets inköpare och spänningen steg i lokalen. Och även denna gång var pristagaren lika överraskad som alltid. Emelie Stålberg, strategisk entreprenadupphandlare på Micasa fastigheter AB i Stockholm! Läs mer om juryns motivering i den separata artikeln på SOI`s webb. En längre intervju kommer också snart.
Även de tre nya hedersmedlemmarna, som utsågs av SOI´s årsmöte, presenteras i en egen artikel på hemsidan.
Konferensens sista dag inleddes med parallella seminarier och därefter gjorde Martin Kruse tillsammans med moderator Johanna Samuelsson en genomgång av de enkätfrågor som skickats ut under konferensens gång, och de svar som deltagarna skickat in via vår konferensapp. Intresset för regionala eller andra typer av SOI nätverksträffar bekräftades och även att det finns ett antal medlemmar som kan tänka sig att starta nätverk.
Ett arbete pågår också från styrelsen med att skapa en digital plattform för nätverksträffar, som vi skall återkomma till framöver.
Efter ytterligare ett par intressanta föredrag, där vi kommer att återkomma med reportage, exempelvis kring strategisk försörjning ur ett beredskapsperspektiv, som presenterades av Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd på ADDA, närmade vi oss avslutet.
Vi var nog många som upplevde årets konferens som en milstolpe i SOI´s historia, både utifrån deltagarantal och utifrån den kvalitet som präglade konferensen. Men en fråga var fortfarande obesvarad.
– Var skall SOI-konferensen 2024 gå av stapeln?
Som alltid avslöjades detta som allra sista punkt på konferensen och många hade faktiskt gissat rätt. Svaret är förstås MALMÖ!