Drygt 3 800 offentligt anställda hade yrkestiteln inköpare eller upphandlare 2021.
Bort emot en fjärdedel av de drygt 3.800 upphandlarna ser du på denna bild från Linköping.
I gruppen inköpare och upphandlare ingår yrkena avtalshandläggare, beställaransvarig, inköpare, inköpsansvarig, inköpsledare, inköpssamordnare, logistiker, upphandlare och uppköpare. Antalet inköpare och upphandlare inom offentlig sektor har ökat med 25 procent mellan 2016 och 2021, eller 30 procent sedan 2014. Siffrorna kommer från SCB och har publicerats bland annat i Trendens 2018 och 2023.
Upphandlingsmyndigheten har nu publicerat fler fakta på sin hemsida och här saxar vi några av dem.
Den typiska inköparen eller upphandlaren är en kvinna i åldern 45–54 år med en eftergymnasial utbildning. Den vanligaste inriktningen på utbildning är samhällsvetenskap, juridik, handel eller administration.
Många som arbetar med inköp och upphandling har en titel som inte omfattas av de yrken som ingår i yrkestiteln inköpare eller upphandlare. Det kan exempelvis vara jurister eller olika verksamhetsspecialister som medverkar i inköps- och upphandlingsprocessen med beställarkompetens. Dessutom använder upphandlande organisationer ofta konsulter för att genomföra upphandling. Detta betyder att antalet som i praktiken arbetar med inköp och upphandling inom offentlig sektor är större än de uppgifter som redovisas, konstaterar UHM.
Andelen kvinnor har ökat från 52 till 61 procent mellan 2014 och 2021. Det absoluta antalet män har ökat lite och andelsökningen av kvinnor drivs av att antalet kvinnor har ökat. Nettoökningen av inköpare och upphandlare består således nästan helt av kvinnor. I de lägre åldersklasserna har mer än nio av tio inköpare eller upphandlare eftergymnasial utbildning.
Läs mer här