Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Matfusk – fina fisken för organiserad brottslighet

28 augusti, 2024

”Dött kött”, en deckare baserad på verkligheten

I en artikel i Svenska Dagbladet berättar journalisten Henrik Ennart om att fusk med olivolja, kött och även godis har blivit en viktig födkrok för den organiserade brottsligheten. Nu har livsmedelskontrollanten Albin Ring skrivit en deckare baserat på det värsta han sett. Han är jurist och har arbetat med lagstiftning i Europaparlamentet och riksdagen. De senaste tio åren har han arbetat med Stockholms stads livsmedelskontroll. De senaste åren har han också varit sekreterare i en statlig utredning, som i mitten av juni lämnade ett förslag om hur kontrollen behöver stärkas för att få bukt med det utbredda matfusket.

– För dem som arbetar med livsmedelskontrollen finns en hotbild när de måste hantera aktörer med ett stort våldskapital, säger Albin Ring i artikeln.

Henrik Ennarts intervju med Albin Ring handlar dock inte så mycket om boken utan om matfusket i sig. Bland annat nämns att redan 2019 uppskattade Livsmedelsverket att matfusket i Sverige omfattade 3 procent av den totala försäljningen, vilket motsvarade 9 miljarder kronor.

Låg risk för upptäckt och låga straff gör att den organiserade brottsligheten ser matfusk som en attraktiv del av verksamheten.

För att försöka råda bot på problemet föreslår den nya utredningen som Albin Ring varit sekreterare för, ”Stärkt kontroll av livsmedelskedjan”, som kan hittas här att det skapas en nationell insatsstyrka som ska vara gemensam för Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Kemikalieinspektionen. Styrkan ska även ägna sig åt underrättelsearbete och analyser för att i realtid kunna följa upp förändringar i omvärlden. Vilka varor det fuskas med kan nämligen variera ganska kraftigt.

En tredjedel av landets kommuner har färre än en anställd kontrollant och tre av fyra kommuner har mindre än tre anställda. Det är varken möjligt eller rimligt att bygga upp tillräckliga resurser ute i varje kommun för att möta det systematiska livsmedelsfusket som förekommer bland etablerade företag och den organiserade brottsligheten, säger Albin Ring.

Artikeln ligger bakom betalvägg men för den som prenumererar på SvD finns den här.

                                       * * *

Den 23 augusti dök följande nyhet upp på Livsmedelsverkets hemsida.

Livsmedelsverket är nätverksmyndighet i satsning mot organiserad brottslighet
Livsmedelsfusk är när någon avsiktligt bryter mot livsmedelslagstiftningen genom bedrägligt eller vilseledande agerande i syfte att tjäna pengar. Det drabbar både konsumenter och företag och leder till osund konkurrens. Som ett led i att motverka livsmedelsfusk inom livsmedelskedjan är Livsmedelsverket nu en av 13 nätverksmyndigheter i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottlighet.

Den organiserade brottsligheten drabbar hela samhället och syns även i livsmedelskedjan. Aktörer kan exempelvis dryga ut livsmedel eller förfalska livsmedelsinformation eller dokument för att sälja livsmedel som inte är vad de uppges vara. Generellt används företag allt oftare inom den organiserade brottsligheten som också förekommer i stora delar av landet.

Hela artikeln hittar du här