Havs- och vattenfrågornas betydelse i samhället ökar i takt med fler och alltmer påtagliga effekter av ett förändrat klimat liksom ett större fokus på beredskap och försörjningstrygghet. Vatten, i dess olika former, underbygger livsviktig livsmedelsförsörjning, ekosystemtjänster och biologisk mångfald samt är en nyckel i cirkulära processer liksom energiomställningen.
Men att omsätta kunskap till handling kräver en bred dialog mellan aktörer inom forskning, policy och praktik. Därför bjöd Formas in till konferens den 28 november för att belysa hur vi tillsammans kraftsamlar för friska hav och vatten. 200 personer var på plats och lika många deltog vid webbsändningen.
Formas är också värdmyndighet för det nationella forskningsprogrammet om hav och vatten som inrättades 2021 och har redan finansierat över 50 forsknings- och innovationsprojekt värda cirka 500 miljoner kronor.
Vid förmiddagens öppningssession deltog även Kronprinsessan Victoria, vilket måhända bekräftar vattenfrågans stora betydelse i samhället. Hela öppningssessionen går för övrigt att se i efterhand som video som du kan hitta här.
Sammantaget blev det en mycket spännande och intressant heldag. Ett pa programpunkter har etsat sig fast i minnet. Dels ett fantastiskt och engagerande föredrag av Vidar Helgesen, Executive Secretary vid Unescos mellanstatliga oceanografiska kommission IOC/UNESCO. Hela detta föredrag kan alltså ses och höras i den nämnda videosändningen från öppningssessionen.
Den andra programpunkten ingick i ett av de parallella seminarierna, med rubriken Försörjning och beredskap i en föränderlig värld. I en riktigt spännande diskussion mellan de fyra forskarna Andrés Palacio, universitetslektor, ekonomisk-historiska institutionen, LU, Daniel Metcalfe, professor, institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet, Lenka Kuglerová, docent, skogens ekologi och skötsel, SLU och Hossein Hashemi, universitetslektor, avdelningen för teknisk vattenresurslära, LU fick vi nya och intressanta inblickar i forskarperspektivet kring försörjnings- och beredskapsfrågorna, i både kortare och längre perspektiv.
Diskussionen följdes direkt av ett hands-on-perspektiv, där vi fick lära om det engagerade arbete som bedrivs kring vattenförsörjning, vattenkvalitet och beredskap inför det oväntade, i ett par svenska kommuner. Detta förmedlat av Oscar Fogelberg, vattenstrateg, Örebro kommun och Carina Wettemark, koordinator för Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, Kristiandstad kommun.
Mer information om publikationer och kontaktuppgifter hos Formas finns längst ner på webbsidan.