Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Nyheter från Upphandlingsmyndigheten

21 januari, 2024

Nytt näringslivsråd, nya hållbarhetskriterier och nya regler för statsstöd

Under januari 2024 har Upphandlingsmyndigheten bland annat publicerat följande

Upphandlingsmyndigheten startar nytt näringslivsråd
I februari startar Upphandlingsmyndigheten ett näringslivsråd. Syftet är att skapa ett forum där företag delar kunskap, erfarenheter och insikter med varandra och myndigheten för att tillsammans bidra till att utveckla de offentliga affärerna.

– Vår förhoppning är att näringslivsrådet ska leda till att fler företag både vill och vågar delta i offentliga affärer. Det är en arena för att dela kunskap och tillsammans få en fördjupad förståelse för utvecklingen på den offentliga marknaden. Det är också en möjlighet för oss som myndighet att bättre förstå företagens perspektiv och behov, säger Inger Ek, generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten.

Läs mer här.

Tyck till om nytt hållbarhetskriterium för städkemikalier
Vid städning används många olika typer av rengöringsmedel som kan vara miljö- och hälsofarliga. Upphandlingsmyndigheten har i dag ett kriterium som ställer krav på att de städkemikalier som används ska vara miljömärkta. Det behöver nu revideras. Det nya kriterieförslaget begränsar miljöfarliga, sensibiliserande och/eller hälsofarliga rengöringsmedel, rengörande golvvårdsmedel, handdiskmedel, maskindiskmedel samt tvättmedel. Vi vill ha synpunkter på förslaget senast den 16 februari 2024.

Läs mer här

Nya regler och takbelopp för statsstöd
Sedan den 1 januari 2024 gäller nya statsstödsregler för så kallat stöd av mindre betydelse. Det innebär bland annat att stöd upp till 300 000 euro per treårsperiod undantas från många statstödsrättsliga krav. Det tidigare takbeloppet var 200 000 euro. För stöd i form av ersättning för tjänster av allmänt ekonomiskt intresse är det nya takbeloppet 750 000 euro per treårsperiod.

De tidigare takbeloppen fastställdes 2008. Syftet med höjningen från årsskiftet är att justera beloppen för inflationen. De nya högre beloppen ska gälla till den 31 december 2030.

Läs mer här