Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Forskning – varför misslyckas ofta digitalisering?

22 maj, 2024

Flera forskningsprojekt pågår

Enligt ett flertal olika studier misslyckas 70-90 procent av alla digitaliseringsprojekt. Just nu pågår forskningsprojekt kring denna fråga, bland annat i Sundsvall och i Göteborg. (Tack, Anders Löfberg på Trafikverket, för tipset kring artiklarna.)

Forskning i Sundsvall
I Dagens PS kan vi bland annat läsa följande: Misslyckandet kan bestå i att det blir dyrare än planerat, tar längre tid än man tänkt sig, eller att man inte lyckas leverera vad man lovat.

Generellt gäller att ju större projekten är, desto oftare misslyckas de.

”Det är egentligen inte så konstigt eftersom digitalisering är relativt nytt. Under våra första 30 år av industrialisering gick det inte heller speciellt bra”, påpekar Katarina Gidlund.

Multisamarbete i multivetenskap
För att se om man kan göra något åt problemet har har Mittuniversitetet startat en ny forskarskola, på nutidssvenska betitlad Govtech Challenges.

Skolan är ett projektsamarbete med Region Västernorrland och kommunerna Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Timrå, Nordanstig och Ånge.

Sex doktorander – sociologer, statsvetare och informatiker – ska utföra ”multivetenskaplig digitaliseringsforskning” tillsammans med kommunerna och regionen.

Katarina Gidlund är projektledare för forskarskolan.
”För att förstå komplexiteten är det viktigt att doktoranderna kommer ifrån många olika discipliner, studieobjektet är så pass rörligt och komplicerat så det behöver ringas in från många olika håll”, säger professorn.

”När det kommer till digitaliseringsinitiativ är förhoppningarna ofta höga, där både effektiviteten och smidigheten ska öka, men det är inte alltid så det blir i praktiken och vi behöver förstå varför”.

Projektet finansieras till hälften av Mittuniversitetet och till hälften av region Västernorrland och de sex kommunerna.

”Tanken är inte att vi ska söka fel utan att vi ska försöka få en djupare förståelse för utmaningarna”, påpekar Katarina Gidlund.

I artikeln finns också länkar till ytterligare fördjupning i ämnet. De hittar du här.

Forskning i Göteborg
Dagens Arena skriver under rubriken Därför misslyckas offentlig sektor med digitalisering.
Sverige ska vara bäst i världen på att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter. Den strategin innebär en rad förbättringar, men enligt forskning bär många kommuner och myndigheter på en digital skuld som kan göra det svårt.

Forskare vid Göteborgs universitet fick i uppdrag av regeringskansliet att se över den digitala mognaden hos svenska myndigheter och kommuner. Forskarna har tagit fram mätverktyget Dimios (Digital mognad i offentlig sektor). Senaste rapporten visar att samtliga organisationer som hittills granskats bär på en så kallad digital skuld.

– Digital skuld är tidigare investeringar och tidigare styrning. Dessa kan inte tillfredsställa de krav som kunder och vanligt folk har. Om vi har verktyg som gjordes på åttiotalet så blir det väldigt svårt att interagera med den nya tekniken, som utvecklas oerhört snabbt. Så när man investerar i ny teknik behöver man ta effekten på skulden i beaktning. Det hämmar i sin tur utvecklingen och skapar problem, säger Johan Magnusson, forskare vid Göteborgs universitet som varit med och gjort rapporten.

I artikeln nämns dessutom att Riksrevisionen har tittat på den svenska digitaliseringen. De konstaterar att utvecklingen går för långsamt för att man ska nå digitaliseringsmålen.

– Regeringens styrning har varit mer inriktad på tillfälliga regeringsuppdrag än på att ta ett samlat grepp kring den offentliga förvaltningens digitalisering. Här borde regeringen ha kunnat skapa bättre förutsättningar för myndigheterna att nå de svenska målen, skriver riksrevisor Helena Lindberg.

För att läsa hela artikeln går du hit