Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI- SYD i Ängelholm 2008-09-23

16 oktober, 2008

Denna vackra höstmorgon slöt 55 kunskapstörstande deltagare upp vid Banskolans järnvägsmuseum, pittoreskt beläget mellan staden och havet. Sällskapet utgjordes av främst SOI-medlemmar från Skåne, Halland och södra Småland, samt en handfull speciellt inbjudna ekonomer.

kaffe syd

Martin Reinholtz gav en ingående beskrivning av Öresundskonsortiets verksamhet och i anslutning till denna horisonthöjande inblick i hur danskarna går till väga vid upphandling.

martin syd

Vi fick veta att i Danmark kan direktupphandling göras för belopp upp till 250 000 DKK. I ”Tilbudsloven” framgår att det är annonseringsplikt för köp av varor och tjänster vid belopp överskridande 500 000 DKK. Anbudsgivare har rätt att närvara vid anbudsöppning och ta del av anbudspriser och reservationer. Det finns möjlighet att teckna avtal upp till 8 år vilket inte strider mot EG-principerna

 

I Danmark finns det en speciell klagonämnd där parterna kan klaga. Det kostar 4000DKK att klaga och det får de parter betala oavsett vem det är och oavsett utgången i klagandet.

Under 2006 behandlades 33 ärenden och under 2007 behandlades 44 ärenden och hittills i är har det varit 29 ärenden.

region skane

Olle Sanfridsson delade med sig av strategi och erfarenheter från MA-Skåne materialförsörjning i medryckande presentation. MA-Skåne köper för 3500 miljoner/år och SkåneFörrådet omsätter 310 miljoner (2007 års siffror). Det är 121 medarbetare.
MA-Skåne är Miljöcertificerad enligt 14001 och arbetar med ett avancerat kvalitetsprojekt. McKinley har gjort en stor utredning och tillsammans med MA-Skåne tagit fram en handlingsplan på detalj nivå där verksamhetsidén är:
”Vi arbetar professionellt och kostnadseffektivt med upphandling, inköp och varuförsörjning. Genom initiativ och samordning skall vi åstadkomma besparingar och frigöra resurser för Region Skåne” vidare arbetar man med värderingar som bygger på
”Kundorientering, Initiativtagning, Ansvar, Kompetens, Integritet, Förmåga att hantera både helhet och detaljerna, Resultatorientering”

Flera pusselbitar måste vara på plats för att vi ska få en varaktig förändring sa Olle och visade en ”pusselbits bild” som på ett tydlig sätt visade vad som behövdes och vilka

index

Dagens sista ämne stod SCB:s Stefan Persson för, en intressant genomgång av prisreglering av avtal med hjälp av index. SCB har tre viktiga roller såsom statistikansvarig myndighet, Producera statistik på uppdrag och sist men inte minst förvaltningsuppgifter. Stefan berättade vad är ett index och hur man ska använda index samt om SCB´s vanligaste index och hur och var de ska användas. Syftet med index är att behålla köpkraften, fördela risker, underlätta avtalsuppgörelser och få rättvisa avtal. Vi fick också exempel på hur index ska räknas.