Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Profil- och strategiutskottet

25 november, 2010

psu_utskott

Eva-Lotta Löwstedt Lundell är sammankallande i PSU – Profil- och strategiutskottet i SOI:s styrelse. Vad gör ni i utskottet, Eva-Lotta?

– I vårt arbete ingår att vvara på remisser, genomföra medlemsenkäter, jobba med föreningens profil och budskap, driva strategiska frågor, öka kunskapen om offentlig upphandling och inköp.

I utskottet arbetar vi nu framför allt med att mejsla fram vilka frågor vi skall driva, med att ta reda på vad medlemmarna vill att vi skall göra och vilka som är våra viktigaste utmaningar. Vi försöker nu att ta ett grepp kring vilka budskap vi vill nå ut med, till exempel nyttan med offentlig upphandling.

Vi måste också begrunda vilka forum och arenor vi vill använda oss av. Vi vill bli ännu mer offensiva och skapa debatt - inte enbart reagera på andras utspel. Vi vill ta initiativet till en bredare dialog med till exempel politiker och beslutsfattare, media etc. och få till stånd seriösa diskussioner.

Det finns många skeva bilder kring offentlig upphandling och inköp, och här har vi i föreningen en viktig uppgift och utmaning att ge en rättvis bild av våra medlemmars vardag. Detta är viktiga frågor för PSU. Hillevi Larssons utspel i veckan är ett tydligt exempel på den okunskap som finns om hur vi arbetar och vilken kompetens som finns. Vi har funderingar på att öppet bjuda in politiker till studiebesök på inköps- och upphandlingsavdelningar runt om i landet.

Almedalen är ett exempel på en satsning som fungerade och gav uppmärksamhet. På KOMMEK, mötesplatsen för alla som är verksamma inom den offentliga ekonomin är offentlig upphandling en icke-fråga och man pratar ett annat språk, har en annan vokabulär än vi har. Detta är definitivt en arena där vi måste bli mer synliga i framtiden

Upphandling är ju en strategisk fråga och våra medlemmar gör mycket mer än bara rent upphandlingsarbete, vilket syns tydligt i enkäten. Vi är engagerade i verksamhets- och planeringsfaser och det vi gör hör ju ihop med all annan verksamhet i förvaltningarna, men ingen utomstående är medveten om det.

Vi skall vara tydliga med vad vi  vill nå ut med och vi skall svara på de viktiga remisserna eftersom vi nu är en etablerad remissinstans. Statskontorets utredning är ett exempel, och i Anders Wijkmans utredning är Lisbeth Johnson med som SOI’s representant.

Ibland känner vi naturligtvis frustration, för att vi vill mer än vad vi hinner med, men vi skall i alla fall se till att vara mer offensiva och proaktiva och inte bara prata med ”de redan frälsta”. Vi har möten minst var tredje vecka, samt i samband med styrelsemötena. Oftast blir det per telefon, men när Lisbeth ändå är uppe i Stockholmstrakten så försöker vi träffas i stället, eftersom vi andra i utskottet finns här uppe.

Vi arbetar förresten just nu också med ett förslag till hederskodex eller etiska regler för våra medlemmar. Detta är ett initiativ för att stärka statusen för yrket, men också för att möta den skeva bild av oss inköpare och upphandlare som korrupta byråkrater. En hederskodex lever vi redan med i vardagen,  nu vill vi sätta den på pränt också.