Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI – fördjupad certifiering för upphandlare

31 augusti, 2011

bjornbtylo

SOI har nu påbörjat fördjupningen av arbetet med den nya certifieringen som presenterades på den senaste årskonferensen. Certifieringen kommer att vara fristående från de utbildningar som ges inom området och innebär en examination utifrån ett antal områden. Efter hand som certifieringen arbetas fram kommer innehållet att tydliggöras, så att den som är intresserad av att genomföra certifieringen har en möjlighet att bilda sig en uppfattning om man uppfyller kraven.

I det arbete som hittills ägt rum har fem huvudsakliga områden identifierats; juridik (bl.a. avtals-/köprätt, LOU m.m.), ekonomi, organisation, affärsmannaskap och analys/kommunikation. Under respektive område finns ett antal delområden, som tillsammans ger bilden av den professionelle upphandlaren. En av SOI:s grundideer är att flytta fokus från ren upphandlingsjuridik, till ekonomi- och kvalitetsrelaterade frågor. Vi tror att de offentliga affärerna bidrar till en bättre konkurrens, vilket i sin tur leder till mer värde för pengarna för uppdragsgivarna. Det är då viktigt att vi bidrar till att tydliggöra kraven på upphandlaren för att stärka upphandlarens ställning i organisationen och därmed göra det enklare att göra goda affärer.

SOI samarbetar med professor Björn Axelsson som har en djup kunskap inom området, i syfte att säkerställa kvaliteten i examinationen. Under början av hösten kommer intervjuer att genomföras med ett antal personer med god erfarenhet från att arbeta professionellt med inköp/upphandling. Dessa intervjuer kommer att ligga till grund för en revidering av befintligt material, men även en fördjupning där strävan är att beskriva ett antal typsituationer som visar på innehållet i de olika områdena/delområdena. Därefter kommer ett test att börja tas fram och kvalitetssäkras.

I det här skedet finns möjligheter för den som är intresserad att engagera sig i arbetet med att förjdupa det befintliga materialet. Den som har ett sådant intresse och vill bidra till att stärka bilden av och kompetensen hos upphandlaren, kontaktar lämpligast Björn Bergström ( bjorn.bergstrom@lansstyrelsen.se) som är sammankallande för utbildningsutskottet, alternativt kansliet ( soi@www.soi.se).