Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Henrik Ripa – ny medlem i SOI

22 juni, 2011

henrik ripa

Henrik Ripa är 46 år och arbetar på HBV – inköpscentralen som arbetat med samordnade upphandlingar i femtio år. HVB, Husbyggnadsvaror HBV Förening, är en ekonomisk förening som ägs av sina medlemmar, i huvudsak kommunala bostadsföretag, som alltså omfattas av LOU.

Henrik har arbetat på HBV i åtta år med de 140 ramavtal som i dag finns. Hans uppgift är dock inte att genomföra själva upphandlingarna utan att få dem att sjösättas och fungera. Som distriktsansvarig för sydvästra Sverige, från Skåne och upp till Göteborg, och med placering i Eslöv, så är det hans uppgift att se till att avtalen blir till största möjliga nytta för medlemmarna, att ”drifta avtalen” och skapa affärsnytta.

Medlemsföretagen är av väldigt olika storlek, från ett par hundra lägenheter till många tusen. De 300 medlemsföretagen representerar totalt ca 900.000 lägenheter. Därmed ser också behoven olika ut, vissa företag köper mycket tjänster, andra gör allt i egen regi. För Henrik gäller det att plocka russinen ur kakan, utifrån varje medlemsföretags behov, att visa hur avtalen används på bästa sätt, vad man bör och vad man inte skall göra.

– Det är ett väldigt positivt arbetssätt, och till stor nytta för medlemmarna, menar Henrik, och tror att det skulle kunna appliceras på många håll i den offentliga upphandlingen. För beställarna är det ett sätt att både hålla sig uppdaterade och samtidigt få ut mesta möjliga av avtalen. För oss är dialog väldigt viktigt och det gäller även med leverantörerna.

HBV har i stort sett fördubblat sin verksamhet under de senaste fem åren. Inköpscentralen drivs inte med vinstsyfte, utan överskottet betalas tillbaka till medlemmarna. Under 2009 var omsättningen cirka 2,4 miljarder kronor och återbäringen till medlemmarna blev 2,2 %.

– Varför blev du medlem i SOI?

– I och med den nya lagen så är vi ju nu en inköpscentral även i lagens mening och då tyckte vår chef att vi borde utbilda oss i LOU. Vi gick SOI’s steg 1-utbildning hos Allego och i samband med det erbjöds möjligheten att bli medlem, vilket jag tackade ja till.

– Vad gör du på fritiden?

– Jag har ju familj och det fyller väldigt mycket av min tid. Men visst, det finns massor av saker jag är intresserad av. Fotografering är till exempel ett stort intresse. Jag spelar gärna golf på fritiden också. Golfandet har gått lite upp och ner under åren men nu börjar barnen bli stora nog att följa med ut.

– Några speciella framtidsplaner?

– Ja, skrattar Henrik, det blir faktiskt en tvärvändning i höst, för i september blir jag VD på Luck- och Inredningsbolaget, ett företag som har ett HBV-avtal, så att snart kommer jag att höra till dom som lämnar anbud i stället!

– Det låter spännande, lycka till!