Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Lokala upphandlarnätverk

22 juni, 2011

utb_varberg

SOI fungerar på många sätt som en nätverksorganisation och en utvecklare av både kompetens och kontakter mellan de offentliga upphandlarna. Men lika viktigt är att det finns lokala nätverk, där man kan träffas regelbundet, och SOI vill gärna stödja framväxten av sådana och då även ekonomiskt, i specifika sammanhang.

Här ger vi några exempel på pågående nätverksarbeten och initiativ som har tagits tidigare. Men vi vill gärna veta mer, både om pågående nätverksarbete, om initiativ och idéer. Kontakta redaktionen och berätta vad som händer, kontaktuppgifter finns längst ner i hemsidans högerspalt, klicka på ” Har du förslag kring nyheter, debatt, idéer, reportage?” Eller kontakta styrelsen om ni vill söka stöd och hjälp i arbetet.

Nätverk för upphandlare kan naturligtvis se ut på många olika sätt, i sin enklaste form består de av två upphandlare som pratar jobb över en kopp kaffe... Men det finns ju också mera organiserade nätverk, både i SOI’s namn och på andra sätt.

Aktuellt på senare tid har ju till exempel NOFI varit. Lill Sandberg, som fick ta emot priset som Årets Inköpare på SOI´s årskonferens i Tylösand i början på april, är ju inte bara upphandlingschef i Sollentuna utan också engagerad ordförande sedan 2003 i NOFI. Och NOFI är sedan länge en underförening till SOI och fungerar som ett nätverk för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling inom 16 kommuner på Stockholms norrsida, med ett drygt femtiotal medlemmar.

NOFI arrangerar fyra träffar per år för medlemmarna, med inbjudna föredragshållare och med erfarenhetsutbyte och nätverkande på programmet och det är till detta som medlemsavgifterna går. Bland annat hör Eva Sveman och Ulf Palm, upphandlingsjurister på SKL, till de återkommande föreläsarna. En gång per år sker träffen i konferensform och inkluderar en övernattning. På medlemmars önskemål kommer nästa ”konferensträff” i höst att inkludera ett föredrag kring nollanbud. Då Lill kom till Vallentuna 1995 fanns redan NOFI , som hela tiden varit en förening enbart för nätverkande, erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. Från början representerades varje kommun av upphandlingschefen plus en medarbetare, nu är däremot nätverket öppet för alla upphandlare att vara medlem i.

SOI Norrland hade hösten 2009 en stor upphandlingskonferens i Sundsvalls stadshus och med kommunen som inbjudare. Mer än 80 personer från hela Norrland deltog och föredrag, seminarier och gruppsamtal varvades med stadsvandring, middag och underhållning på Casinot. Peder Holmgren, studerande på NBI’s KY-utbildning till strategisk inköpare och praktikant på Sundsvalls upphandlingsenhet, spelade för deltagarna med sitt band, Cocktail Franks.

Regionala utbildningen i Halland.
34 upphandlare från landsting och kommuner i och kring Halland genomförde en regional steg 2-utbildning till Diplomerad Upphandlare SOI. Vi besökte utbildningen under en av träffarna, i Varberg, och då pågick diskussioner för fullt kring användning av referenser i upphandlingar. Meningarna var delade och debatten livlig.

Att SOI tar utbildningarna på allvar bekräftades av att både vår ordförande, Lisbeth Johnson, och styrelsemedlemmen Madelene Winbo från Varberg deltog i den regionala utbildningen. Detta sätt att genomföra regionala utbildningar innebär förhoppningsvis både att fler kan delta, att kostnaderna blir lägre, att fler kontakter knyts och att starkare regionala nätverk uppstår!

Ett av resultaten (och målen) med utbildningen blev att det numera genomförs en årlig träff för upphandlarna i kommuner och landsting i och kring Halland. Nästa träff blir i september.

I Skåne är det numera Håkan Jönsson på Kommunförbundet Skåne som är sammanhållande i nätverksarbetet. Man arrangerar upphandlarträffar minst två gånger per år. Den senaste träffen, med ett drygt 30-tal deltagare, handlade dels om den nya inköpscentralen i Skåne och dels om livsmedelsupphandlingens framtid samt om övriga aktuella upphandlingsfrågor i Skånes kommuner. Nästa träff blir i oktober.

I övrigt finns både mer informella nätverk, men också organiserade arrangemang. Till exempel fungerar Region Värmland som samverkansorgan och arrangerar årliga träffar för upphandlare från Värmlands kommuner och landsting. Dessa träffar är oerhört viktigt för att underhålla och utveckla det redan väl fungerande upphandlingssamarbetet i Värmland. Syftet med träffarna, som pågått under många år, är också att utbyta och dela med sig av erfarenheter till kollegor i länet. Detta gynnar utvecklingen och effektiviseringen bl.a. genom att kommunerna kan samarbeta i olika upphandlingar.

Det är inte bara upphandlarna som vinner på dessa regelbundet återkommande nätverksträffar utan också de värmländska kommunerna och landstinget som sparar pengar. I stället för att skicka varje upphandlare på olika kurser utanför Värmland kan man bjuda in en föreläsare till nätverksträffarna inom länet. På så vis får alla samma kunskap vilket leder till utveckling, kunskapsutbyte och effektivisering till en betydligt lägre kostnad.

Landstingsnätverket förUpphandling (LfU) bildades gemensamt av dåvarande Landstingsförbundet och landstingen/regionerna. LfU verkar för utveckling, samverkan och erfarenhetsutbyte inom upphandlings-
området. LfUs vision är att stödja utvecklingen av upphandlingsverksamheten så att den utnyttjas som en strategisk resurs. Landstingsnätverket utgörs av landstingens/regionernas upphandlingschefer och från Sveriges Kommuner och Landsting medverkar Eva Sveman och Lena Jerreman, båda från Avdelningen för juridik.