Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI i Almedalen

22 juni, 2011

almedalen10

Mycket kring offentlig upphandling i Almedalen

Det ökade intresset för offentlig upphandling återpeglas allt tydligare även under Almedalsveckan, som därmed ger möjlighet att tänka på jobbet även under semestern! En hel rad arrangemang kretsar i år kring den offentliga upphandlingen och naturligtvis finns SOI representerat.

Och skulle du, mot förmodan, tröttna på upphandlingsfrågorna så finns det totalt närmare tusen registrerade arrangemang att delta i.

styrelsetre

4 juli

Är upphandling politik eller affärer? Frågan ställs under Affärsconcepts seminarium.Vad som ska beslutas av politiker alternativt tjänstemän diskuteras av bland andra Ilija Batljan, Carola Gunnarsson, Anders Wijkman och SOI’s ordförande Lisbeth Johnson.

Samma dag leder Kalle Krall, SKL Kommentus Inköpscentral, en diskussion om näringslivets intresse för att delta i offentliga upphandlingar. Anders Knape, Mats Odell, Anders Davidsson och Birgitta Laurent med flera sitter i panelen.

5 juli

Den 5 juli arrangeras Upphandlingsdagen. Platsen är Gotlands museum. Dagen bjuder på föredrag, debatter och utfrågningar. För de olika passen svarar bland annat SOI, Upphandlingsbolaget Göteborg, Kammarkollegiet, Företagarna, Visma Opic och Almega.

Under Upphandlingsdagen i Almedalen kommer bland annat Stig-Björn Ljunggren, Anders Wijkman (Upphandlingsutrtedningens ordförande) samt Kammarkollegiets generaldirektför Claes Ljungh att stå på scenen.

Hela programmet för Upphandlingsdagen, där SOI är en av värdarna, finner du i slutet av artikeln. SOI representeras bland talarna av vår ordförande Lisbeth Johnson, upphandlingschef i Halmstad, styrelseledamoten Madeleine Winbo, upphandlingschef i Varberg och vice ordförande Gunnar Ståhlberg, upphandlingschef Landstinget Dalarna.

Utmaningsrätten står i fokus hos ISS. Kan all offentlig verksamhet utmanas? är frågan.

6 juli

I Miljöstyrningsrådets regi debatteras livsmedelsupphandling. Rubriken är Mesta möjliga djurskydd på skoltallriken – politikernas ansvar.

SKL Kommentus bjuder in till ett seminarium om offentligt ägda bolag. Det finns 2 200 offentligt ägda företag som omsätter 500 miljarder kronor – och det är självklart viktigt att de styrs på ett professionellt sätt.

8 juli

Entreprenörföretagen kommer under ett lunchseminarium att försöka besvara frågan om varför det ”så ofta” blir fel vid offentliga upphandlingar. I panelen sitter bland andra Mats Odell, Carina Adolfsson Elgestam och Kristina Geiger. Leder debatten gör Carin Hjulström.


Program för Upphandlingsdagen, den 5 juli
09:00-11:50
Så gör vi offentlig upphandling till en framgång

9.00-9.20 Upphandlaren: affärsman, byråkrat eller mutkolv
Stig-Björn Ljunggren ger sin bild av offentlig upphandling

9.20-10.00 Så vänder Göteborg kris till framgång
Göteborgs stads åtgärder efter det senaste årets granskning av stadens affärer
Inger Ek, vd, Upphandlingsbolaget Göteborg
Ann-Christine Alkner-Dahl, projektledare, Göteborgs stad

10.00-10.30 Paus och mingel, enklare förtäring

10.30-11.15 Tio utmaningar – så underlättar vi den goda affären
Offentlig upphandling är inte bara en fråga om juridik. Här tar vi upp de hinder som finns för att göra bra affärer och vad vi kan göra för att lösa dem.

Upphandlingsutredningen ska till sommaren 2012 presentera förslag till åtgärder för att förbättra offentlig upphandling. Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet har regeringens uppdrag att underlätta upphandlingsprocessen för upphandlare och leverantörer.
Anders Wijkman, ordförande, Upphandlingsutredningen
Claes Ljungh, generaldirektör, Kammarkollegiet
Agneeta Anderson, chef, Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet
Nils Fjelkegård, e-upphandlingsexpert, Kammarkollegiet

11.15-11.50 Här har vi lyckats nå högre kvalitet och lägre kostnader
Offentlig upphandling i media handlar mest om problem och överprövningar. Men verkligheten är mer mångfasetterad. Så här kan myndigheter arbeta för att skapa bättre välfärd och lägre kostnader.

Upphandlingen, en del av kommunens utveckling för att ta tillvara kompetensen hos små och medelstora företag.
Madeleine Winbo, upphandlingschef i Varberg.

Regional utveckling genom upphandling och verktygslåda för smidiga affärer.

Gunnar Ståhlberg, upphandlingschef Landstinget Dalarna.

Värdar: SOI, Upphandlingsbolaget Göteborg, Kammarkollegiet

12:00-12:50
Eletronisk upphandling – den verkliga revolutionen
Elektronisk upphandling löser många problem. Det förkortar ledtiderna, förenklar för företag att lämna anbud och ger offentlig organisationer en överblick över vad de köper.

Sverige ligger dock inte i täten när det gäller elektronisk upphandlingar. I flera länder är det redan obligatoriskt att anbud ska lämnas elektroniskt. Vi kommer att ge exempel på hur långt andra länder kommit och peka på vad som skulle behöva göras i Sverige för att snabba på utvecklingen.

Daniel de Sousa och Johan Svedberg, Opic

Värd: Visma Opic

13:00-13:50
Offentlig upphandling: dialogformer och goda exempel
Näringslivets syn på offentlig upphandling – 15 min.
Ted Ekman (Almega) och Birgitta Laurent (Svenskt Näringsliv).

Ökad fokus på förberedelse (inkl dialog) och uppföljning. Upphandlingens strategiska roll - bl.a. i det att upphandlingschefen tidigt måste få signaler om vad som ska upphandlas - så att de kan ta höjd för dialog med leverantörerna. Vi presenterar även förslag på former för dialog.

Hans Wendschlag (HP) – 15 min
Om vikten av ”branschhatten på” vid dialog inför offentliga upphandlingar

Ilona Baranyai (ISS) – 15 min
Om att vara leverantör till offentlig sektor
- förbättringsmöjligheter och goda exempel


Värd: Almega

14:00-14:50
Offentlig upphandling och små företag - i dag och i framtiden
Företagarna ger en lägesrapport av de små företagens situation vid offentlig upphandling. Därefter följer en diskussion kring hur offentlig upphandling kan göras tillgängligt för fler små företag.

Medverkande:
Ulrica Dyrke, upphandlingsexpert Företagarna
Lisbeth Johnson, ordförande Sveriges Offentliga Inköpare
Kammarkollegiet

Värd: Företagarna