Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

25 oktober, 2011

ordforarnovx11

SOI tar plats. Ja, det är kul att kunna berätta att SOI kommer att representeras av Björn Bergström i upphandlingsstödsutredningen. Björn är upphandlingschef vid Länsstyrelsen Stockholms län och ledamot av SOI:s styrelse. Torsdagen den 13 oktober utsågs han av regeringen till expert i utredningen. Regeringen har tillsatt en särskild utredare, Hans Jeppson, med uppdraget att utreda hur upphandlingsstödet bör samordnas i syfte att öka kompetens, tillgänglighet, enhetlighet och synlighet gentemot upphandlingsmarknadens aktörer (dir. 2011:78). Utredaren ska bl.a. se över vilka verksamheter som bör samordnas och redovisa såväl de ekonomiska som personella konsekvenserna av samordningen av berörda myndigheters och Miljöstyrningsrådets verksamhet. Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2012.

I förra brevet skrev jag att jag var på väg till Upphandlingsutredningens expertmöte. Det blev en genomgång av texter till delbetänkandet som är planerat att lämnas till regeringen den 18 november. Tanken är att betänkandet ska ut på remiss och att svaren ska vara inne senast den 31 januari 2012. Jag vill uppmana er att ta del av betänkandet, komma med synpunkter till oss i styrelsen så att vi kan ta med dem i våra diskussioner inför vårt svar. Vi ska försöka bli klara med vårt svar så tidigt som möjligt för att ni, om ni så önskar, ska kunna använda det i diskussionerna på era respektive hemmaplaner.


I förra veckan var jag inbjudan som gästföreläsare på företagsekonomiska institutionen vid Lunds universitet. Det var roligt att se studenternas engagemang. Jag tror att jag slog hål på några av myterna om offentlig upphandling. Problemen med överprövningar hade de uppmärksammat (cancervaccinet) liksom möjligheter att ställa miljökrav och då speciellt på transporter. Dagen efter fick jag en fråga från två av studenterna som var intresserade av att skriva sin uppsats om offentlig upphandling. Kul!

Med risk för att vara tjatig: jag avslutar detta ordförandebrev på samma sätt det förra.

Har du någon extra duktig kollega/medarbetare i din närhet? Nominera i så fall vederbörande till årets inköpare. Jag längtar efter att få in era nomineringar. Samtidigt som ni funderar över det, passa på att se er omkring efter kandidater att tipsa/föreslå valberedningen om till de val som skall göras på årsmötet i vår. Det är ordförande och fem ledamöter i styrelsen som är på val/omval samt revisorer och valberedning.

Sist men inte minst: Jag längtar efter att få ett antal motioner att behandla vid årsmötet.

Hoppas vi ses på kvalitetsmässan!

Lisbeth Johnson