Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI’s styrelse – möt Thomas Karlsson

25 oktober, 2011

thomas karlsson 2010

Hej Thomas, hur ser din vardag i Borlänge ut?

– Sedan den 1 september nu i år arbetar jag för Falun Borlänge-regionen AB i Borlänge. Det är ett kommunalt utvecklingsbolag som ägs av kommunerna Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Säter och Smedjebacken, och mitt uppdrag är att utreda förutsättningarna för en fördjupad samverkan mellan kommunerna inom upphandlingsområdet och att komma med förslag på hur en framtida organisation kan se ut. Upphandlarna i kommunerna har visserligen samverkat med varandra tidigare under många år, men nu finns en stark önskan att utveckla samarbetet.

Jag har ju just påbörjat mitt arbete här i Borlänge, och det känns verkligen spännande att få vara med från början av den här resan. Just nu försöker jag träffa så många berörda som möjligt. Det är upphandlare, kommunchefer, ekonomichefer osv som alla har värdefulla synpunkter att bidra med.

Vad har du för yrkesmässig bakgrund?


– Min yrkesbana inom offentlig upphandling är lång, den började redan 1968 med arbete inom Älvsborgs läns landsting (numera en del av Västra Götalandsregionen). Med början 1974 inleddes en lång karriär i Mora kommun. Jag anställdes först som enda medarbetare inom en central inköpsfunktion och när jag slutade vid årsskiftet 2004/2004 var vi fem anställda och hade en inköpsorganisation som hade samverkan med ytterligare fyra kommuner.

I januari 2005 lockades jag till Jämtland, där kommunerna Östersund, Åre, Krokom och Härjedalen hade fattat beslut om att upphandlingssamverka genom en gemensam nämnd. Besluten var som sagt fattade och nu skulle det bara genomföras. Det var en tuff resa, men vi lyckades. Det gick till och med så bra så att även resten av länets kommuner succesivt anslöt sig till vår samverkan, och det får ses som ett gott betyg.

Den sista augusti var min sista arbetsdag i Östersund, och nu är det alltså Dalarna som gäller igen.

Varför har du engagerat dig inom SOI?

– När man som jag sedan många år arbetar med offentlig upphandling, har det alltid känts självklart att vara medlem i SOI. Jag var förresten med redan på den tiden då det hette KIF, Kommunala Inköpares Förening. För några år sedan fick jag en förfrågan från valberedning om att ta plats i styrelsen, och det kunde jag inte motstå, och det jag har arbetat mest med inom SOI har varit utbildningsfrågorna, vilka alltid har legat mig varmt om hjärtat.

Det känns också väldigt bra att konstatera vilken stark roll som SOI numera har i debatten. SOI är  t ex alltid remissinstans i frågor som rör offentlig upphandling och det är många olika aktörer som vill höra vad vi har att säga.

Vad gör du på din fritid?

– Vi reser gärna, och det kan vara både solsemestrar och upplevelser. Förra veckan var vi i Italien på en mat- och vinresa, vi besökte vingårdar och vintillverkare i framförallt Toscana. Det var förstås ett mycket trevligt avbrott mitt i den svenska hösten.