Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Lill Sandberg – ny i styrelsen

24 april, 2012

lill 3

För ett år sedan valdes Lill Sandberg till Årets Inköpare. Hon är upphandlingschef i Sollentuna och nu har hon också valts in i SOI:s styrelse.

Förra året fick Lill en grundlig presentation på hemsidan och eftersom vi har rätt så många nya medlemmar så lägger vi in den här på nytt.

Men först en fråga till Lill, vad har du för ambitioner eller tankar nu när du blivit medlem i styrelsen?

– Jag hoppas att jag får nytta av mitt engagemang i NOFI, nätverket för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling inom 16 kommuner på Stockholms norrsida, som ju även har gett mig själv ett bra nätverk bland upphandlare. Jag har förstått att bra nätverk och kontakter är viktigt för många av våra nya medlemmar och kanske kan mina erfarenheter från detta arbete även vara till nytta för att utveckla SOI:s arbete med lokala och regionala arrangemang.

– Kanske fick jag också nytta i mitt arbete av förra årets pris. Man har lyssnat på mig i kommunen och gett mer resurser till upphandling, så från augusti är vi fem upphandlare och en upphandlingsassistent hos Konsult- och serviceavdelningen, som ligger under Kommunledningskontoret. Vi arbetar just nu med att ta fram regler för miljökrav vid upphandling

– Jag vill också nämna att jag trivs väldigt bra med Sollentuna, där vi har bra kontakt och dialog med vår omgivning. Två av våra medarbetare har arbetat här i över trettio år!

Välkommen till SOI:s styrelse, Lill!

Här följer artikeln från i fjol:

Lill Sandberg – Årets Inköpare  

lill_sandberg

Det var en stolt och glad Lill Sandberg som fick ta emot priset som Årets Inköpare på SOI´s årskonferens i Tylösand i början på april. Som engagerad upphandlingschef i Sollentuna och tillika engagerad ordförande sedan 2003 i NOFI fyller upphandlingsfrågorna hennes yrkesverksamma liv. NOFI är som bekant en underförening till SOI, som arbetar som ett nätverk för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling inom 16 kommuner på Stockholms norrsida och som numera har ett drygt femtiotal medlemmar.

NOFI arrangerar fyra träffar per år för medlemmarna, med inbjudna föredragshållare och med erfarenhetsutbyte och nätverkande på programmet och det är till detta som medlemsavgifterna går. Bland annat hör Eva Sveman och Ulf Palm, upphandlingsjurister på SKL, till de återkommande föreläsarna. En gång per år sker träffen i konferensform och inkluderar en övernattning. På medlemmars önskemål kommer nästa ”konferensträff” i höst att inkludera ett föredrag kring nollanbud.

Lill berättar att hon kom till Vallentuna 1995. Från 1997 arbetade hon som upphandlingssamordnare och kommunjurist(!), NOFI fanns redan då, och har hela tiden varit en förening enbart för nätverkande, erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. Från början representerades varje kommun av upphandlingschefen plus en medarbetare, nu är däremot nätverket öppet för alla upphandlare att vara medlem i. På frågan om man inte har någon upphandlingssamverkan mellan kommunerna får jag veta att det finns ett sådant samarbete bland ”nordostkommunerna” och ett motsvarande bland de nordvästliga, men detta har ingen direkt koppling till NOFI, annat än att tid ibland ägnas till att diskutera gemensamma upphandlingar och att det visat sig att många vill att vi lägger mer tid på detta.

Som man kan gissa så har alltså Lill en juristutbildning i botten och hon är även tingsmeriterad. Men minst lika meriterande är väl att hon har varit medlem i SOI ända sedan 1997 ungefär. I Vallentuna blev Lill kvar som upphandlingssamordnare fram till 2006, då hon gick över till tjänsten som upphandlingschef i Sollentuna.

På upphandlingsavdelningen i Sollentuna är man fyra medarbetare som genomför en stor mängd upphandlingar, utifrån en tydlig kommunal policy med tillhörande regler för upphandling och tillämpningsanvisningar, dessutom genomför fastighetskontoret och plankontoret egna entreprenadupphandlingar. Lill brinner för att man skall arbeta så att förvaltningarna verkligen får den vara eller tjänst som de behöver. På frågan om man har en tillräckligt tidig dialog med förvaltningarna, så att man kan vara med i hela processen, menar Lill att det kan ju alltid bli bättre. Men upphandlingsenheten träffar en gång per år samtliga förvaltningschefer eller motsvarande och går igenom kommande upphandlingar. Detta är ett bra sätt för att få reda på vad som är på gång under året och vi gör även en översiktlig avtalsuppföljning av aktuella upphandlingskontrakt. Vid konkurrensutsättningarna jobbar vi för att få komma med så tidigt som möjligt i processen vilket oftast sker. Viss upphandlingssamverkan sker med främst nordvästkommunerna, men kommer att behöva utvecklas i takt med att volymerna minska på en del områden, som till exempel livsmedel. Den införda utmaningsrätten har ännu inte gett särskilt mycket, gemensam löneadministration för flera kommuner är dock exempel på ett område som just nu övervägs av politikerna.

Att utveckla samarbetet med leverantörerna är ett annat viktigt område, där frukostmöten med lokala leverantörer är ett sätt att presentera upphandlingsverksamheten och möjligheterna till goda affärer. De har varit positiva och givande för bägge parter och det är näringslivssekreteraren på kommunkontoret som bjuder in till dessa möten. Enligt Svenskt Näringsliv ligger Sollentuna bland de fyra bästa kommunerna i Sverige, när det gäller att informera om offentliga upphandlingar. Kommunen har också haft träffar med olika företag inför utvecklandet av ett valfrihetssystem i handikappomsorgen, som skall ge brukarna möjlighet att själva välja utförare.

Lill bor med familjen i Uppsala. Fritid är ett ganska relativt begrepp, att ha tre barn i åldrarna 5, 10 och 13 innebär att det är ett ständigt pyssel för att få allt att funka, säger Lill skrattande och låter inte allt för uppstressad av detta, men att motionera är ett bra sätt att koppla av och samtidigt hålla sig i form menar hon.

Grattis till priset och lycka till i den fortsatta verksamheten önskar SOI!