Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Ebba Bertilsdotter i SOI:s styrelse

25 juni, 2014

ebba%20medel

– Hej Ebba, hur stor är verksamheten du arbetar i och hur ser din vardag ut?

– Upphandlingsenheten i Malmö stad består av tretton personer och tillhör organisatoriskt stadskontorets ekonomiavdelning. Vi gör inköp för ca 5 miljarder per år och enheten har ett övergripande ansvar för upphandlingsverksamheten i kommunen. Samtliga offentliga upphandlingar av varor och tjänster går genom oss på upphandlingsenheten, men det finns ytterligare två enheter inom kommunen som arbetar med entreprenadupphandlingar inom stadsmiljö och fastigheter.

Mitt uppdrag innebär bland annat genomförande av kommunövergripande upphandlingar, inom främst tjänster och IT-system, som leder till avtal för våra ca 21 700 medarbetare samt våra kommunala bolag. Uppdraget inkluderar även konsultinsatser och rådgivning inom offentlig upphandling till verksamheterna vid specifika anskaffningsbehov, stöd vid användning av befintliga avtal samt processföring vid överprövningar.

– Hur ser din yrkesmässiga bakgrund och utbildning ut?
– Jag är utbildad jurist och kom först i kontakt med praktiska frågeställningar inom konkurrens- och EU-rätt under en internship i Paris. Banan över till offentlig upphandling var inte lång och jag har nu arbetat inom det i drygt fem år. Under den tiden har jag även haft uppdrag som tillförordnad och ställföreträdande upphandlingschef i Malmö stad i drygt två år.

– Ditt engagemang i SOI, vad beror det på?
– Som ansvarig för vår enhets kommunikation samt ordförande i vårt interna upphandlingsnätverk engagerar jag mig på så sätt redan idag för kompetensutveckling, utbildning och verksamhetsutveckling inom upphandling. Mitt intresse för de här frågorna uppmärksammades av valberedningen och att nu även kunna vara engagerad och påverka inom dessa områden på en nationell nivå känns väldigt spännande.

– Hur ser du på upphandlingens (och SOI:s) utveckling och framtid?
– Det har redan hänt väldigt mycket på kort tid inom offentlig upphandling och det är ett område som uppmärksammats på fler agendor. När det gäller kompetensutveckling, att tydliggöra och synliggöra inköpsprocessen samt att stärka kommunikationen mellan myndigheter och leverantörer har vi kommit en bit på väg, men det finns mycket kvar att göra och där har SOI en viktig uppgift att inte bara följa, utan även bidra till och styra den utveckling som sker på området.