Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

22 maj, 2014

ordforarhuvud 2014 lill

Allt är möjligt!

Idag skiner solen in genom fönstret med all sin kraft. Det märks att den vill ta lite plats, den kanske har lite dåligt samvete för sin frånvaro i början av maj… Det känns löftesrikt med en härlig vårbris och värmande solstrålar. Allt-är-möjligt-känslan infinner sig den här tiden. Att sedan den krassa verkligheten kommer ikapp mig och påpekar att det faktisk bara är en månad kvar till midsommar – det förtränger jag här och nu. Det dåliga samvetet för det som jag inte kommer att hinna med kan inte konkurrera med energin från ljuset.

Att arbeta i styrelsen på SOI innebär också att viljan ibland är större än möjligheten. När man har ett så roligt uppdrag och får arbeta med viktiga frågor som rör oss alla, vill man väldigt mycket och vill väldigt gärna bidra. Men just nu är jag fylld av energi och ser bara möjligheter - inga hinder! Det är lätt att förtränga att vi ändå var och en har heltidsarbeten att klara av parallellt.

I början på veckan träffades styrelsen i Stockholm igen, för första gången efter Umeå. Då tog vi sats och började planera för det arbete vi ska koncentrera oss på under det kommande året. Ambitionen är självklart hög, vi tycker att SOI har viktiga saker att uträtta och vi behöver vara en röst och ett perspektiv i många olika sammanhang. Vi kan läsa och höra att inköp och upphandling ligger såväl i periferin som i centrum för många politikers agendor, senast nu i Magdalena Anderssons (S) utspel i SvD häromveckan. Förhoppningsvis kommer det så småningom bra saker ur detta. Doublechecks analys av inköpsvolymerna i offentlig sektor (en mycket spännande och välkommen analys för övrigt!) visar dessutom på svindlande belopp – detta kommer säkert öka fokus ytterligare på våra frågor inför höstens val.

Förutom att vi försöker följa upp och bemöta, eller ge perspektiv på andras agendor, har vi också en egen som vi vill driva. Våra tre fokusområden har resulterat i att vi identifierat inte mindre än åtta separata projekt och aktiviteter som vi vill driva. Och då har vi ändå parkerat många spännande idéer och önskemål! Vi har formerat oss i mindre grupper som före sommaren ska försöka konkretisera och planera arbetet, så att vi kan få en bra start efter semestern.

Projekten har vi ännu inte rangordnat i prioritet och det finns inte utrymme att berätta om alla här, men på listan finns självklart en årskonferens i Helsingborg. Där kommer vi att försöka överträffa oss själva igen. Det blir en spännande utmaning, med tanke på de fina utvärderingsresultat vi fått från Umeå! Jag vill tacka alla som svarat på enkäten om konferensen och för allt gensvar. Vi hade en bra bit över 600 kommentarer som ni tagit er tid att skriva. De kommer vi självklart ta hjälp av nu.

I ett annat projekt kommer vi att stärka våra regionala initiativ och försöka underlätta möten och utbyten mellan medlemmar. Vi är en medlemsorganisation och det nätverkande mötet är både en styrka som vi ska ta tillvara och det som värdesätts mest av er, när man frågar vad SOI ska arbeta med. Genom ett starkt och levande nätverk får man som ny medlem en språngbräda in i yrket och som befintlig medlem hela tiden nya kontakter och impulser.  Så om du sitter på idéer eller önskemål eller en lust att delta i planering och genomförande vill vi gärna att du hör av dig!

I vårt fokus på att flytta fram positionerna är, förutom besök och möten med en del politiker, vår viktigaste aktivitet att delta i Almedalsveckan i början av juli. Vi kommer ha två egna seminarier inom ramen för UH24:s seminarieprogram som äger rum i tre dagar. Dessutom kommer vi att sitta med i minst fem olika paneldebatter och diskutera inköp och upphandlingsfrågor, vi hoppas det blir fler. Förra året var det slående hur många seminarier som berörde våra arbetsfält och jag är övertygad om att det blir ännu fler i år. Vi behövs där med andra ord!

Allt är möjligt – tills motsatsen har bevisats. Det är en devis jag gillar. Jag vet att vi lägger ribban högt i styrelsen och kanske kommer vi inte i mål med allt vi vill inom utsatt tid. Men vi har viljan göra bra saker och att göra skillnad, och det är den viktigaste drivkraften för att få det att hända. Och när nu solen skiner in genom fönstret ser jag inga hinder...

Med hopp om en riktigt härlig sommar!

Soliga hälsningar

Eva-Lotta