Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

20 november, 2014

ordforarhuvud 2014 lill

Häromdagen var jag inbjuden till en konferens om upphandling och miljö- och hållbarhet i Linköping, arrangerad av Länsstyrelsen i Östergötland. Under en hel dag träffades olika funktioner inom kommun, landsting och stat och diskuterade hur man ska arbeta med kravställning och uppföljning för att nå verksamhetens miljömål. Det blir spännande möten mellan olika perspektiv, roller och erfarenheter. Frågan var angelägen för de som satt runt borden och utmaningar och möjligheter delades mellan deltagarna.

Jag var där för att prata om vad SOI kan göra för att stödja denna typ av nätverk. Som medlemsorganisation är det en av våra viktigaste uppgifter att stötta det professionella nätverkandet och erfarenhetsutbytet. Vi uppmuntrar lokala och regionala initiativ och jag vill ta detta tillfälle att väcka gamla eller nya idéer till liv. Under många år har det funnits möjlighet att ta hjälp av SOI för att t ex dra ihop en konferens inom den region man verkar, genom att ansöka om aktivitetsbidrag. Det finns idag ett antal regionala nätverk under SOI:s namn, mer och mindre aktiva och mer och mindre etablerade. SOI Norr är ett av de äldsta nätverken som återkommande anordnar en egen välbesökt och mycket uppskattad konferens. SOI Syd hade så sent som i november en heldagskonferens i Hässleholm på temat kommunikation. Förutom aktivitetsbidrag – något som idag ofta utgörs av en förlustgaranti för ett arrangemang – så kan man också få hjälp med utskick, inbjudningar och administration till våra medlemmar via vårt kansli. Detta kan vara oerhört värdefullt och tidsbesparande och minst lika viktigt som ett ekonomiskt stöd.

Vi vill också bredda perspektivet när det gäller denna typ av satellitnätverk i föreningen och öppna för andra gränssnitt är de rent geografiska: olika ämnesspecifika nätverk kopplade till någon fas i inköpsprocessen eller kravområden, branscher etc. Även här finns initiativ redan på gång - t ex ett controllernätverk initierat av våra medlemmar.

Styrelsen har på sin agenda att ta ett bättre grepp om våra regionala nätverk, ge tydligare riktlinjer men också bättre information om vilka aktiva nätverk som finns idag. Här finns utrymme för förbättring. Jag välkomnar alla befintliga nätverk att använda vår webbplats och skriva ett stycke om nätverket eller kontakta redaktören för vårt nyhetsbrev  – Gunnar Lyckhage, info@onlineforlag.se – som vill veta var ni finns och vad ni har på er agenda!

SOI:s viktigaste funktion är att få medlemmarna att träffas. Har du någon idé om hur detta kan ske på din hemmaarena och saknar en plattform för detta – hör av dig!