Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Marianne Hammarström i SOI:s styrelse

17 juni, 2015

Marianne 440

På årskonferensen i Helsingborg valdes tre nya ledamöter i SOI:s styrelse. Marianne Hammarström har med liv och lust kastat sig in i arbetet. Till vardags är hon inköpschef på Falu Energi & Vatten AB, ett bolag som är helägt av Falu kommun.

– Hur ser ditt dagliga arbete ut och vilka utmaningar finns i ditt jobb?

– Falu Energi & Vatten är ett bolag som ägnar sig åt många saker. Vi har ett värmkraftverk med två pannor som uteslutande drivs med biobränslen, till exempel bark, flis och spån. På så vis får vi en förnyelsebar fjärrvärme som inte bidrar till växthuseffekten.

Vi äger och underhåller Faluns elnät och vi äger tre vindkraftverk och dessutom flera mindre vattenkraftverk. Vi håller på att gräva ner fiber för fullt eftersom det är en stor efterfrågan nu. Vattnet har vi förstås också hand om, både det rena och det smutsiga. Vi ansvara för insamling av kommunens avfall vilket vi återvinner till 99%. Företagets omsättning är omkring 600 miljoner.

Utmaningen är att hela tiden jobba efter att hitta bra och engagerade leverantörer och entreprenörer för vår verksamhet. Att mycket behöver upphandlas är inga problem internt utan det finns en hög förståelse och insikt hos de flesta.

– Det borde bli mycket att upphandla. Hur många är ni som upphandlar?

– På företaget är vi totalt 175 personer och vi är två som upphandlar mer eller mindre på heltid och vi tar ibland in hjälp av konsulter för de tekniska delarna.

Det är stor bredd på upphandlingarna, några exempel kan vara slamtömning, reklam, bygg, fordon, pelletsfabrik, och mycket som ska grävas ner i backen som elkabel, vattenledningar, fjärvärmeledningar och fiber. Just nu ligger vi i startgroparna för att bygga tre dataserverhallar som ska bli världens första klimatpositiva anläggning, med extremt hög säkerhet. All värme som alstras i datacentret tas till vara. Kylningen av servrarna kan ske med hjälp av överskottsenergin från vårt kraftvärmeverk. Känns så himla spännande och det kommer med största sannolikhet blir en hel del innovationsupphandlingar.

– Hur mycket av sådana jobb som handlar om entreprenad, gräv, bygg etcetera hamnar hos regionala och lokala leverantörer?

– Det är ganska mycket jobb som hamnar hos dem och det är tacksamt att tillhöra försörjningssektor med högre direktupphandlingsbelopp. På de något mindre jobben har ofta leverantörerna från trakten lägre priser än de stora drakarna. Jag funderade lite på din fråga om utmaningar i arbetet, och svaret är nog just att hitta bra entreprenörer/leverantörer. Det handlar mycket om att hitta lösningar, att vara kreativ. Jag hatar att arbeta efter färdiga modeller, varje upphandling är unik och kräver sin egen lösning. Vi tycker det är viktigt att företagen måste ha lönsamhet så vi försöker hitta modeller som inte genererar osund prispress. En hög säkerhet på arbetsplatser är nått vi försöker jobba med och utvärdera i våra entreprenader. Mycket viktigt eftersom det nästan dagligen inträffar olyckor och tillbud. En annan sak som är viktigast för att få bra leverantörer är att vara lyhörd och nåbar, att prata mycket med leverantörerna, både före, under och efter upphandlingarna. Mycket dialog och samtal, både våra upphandlingar och våra relationer med leverantörerna mår bra av det.

– Varför valde du att engagera dig i SOI?

– Flera saker, här har man ett forum där man kan komma till tals och vara delaktig på en nationell nivå. SOI är ett fantastiskt verktyg för detta. Men det är säkert även bra för SOI att få in våra erfarenheter, för det finns ett liknande bolag som vårt i varje kommun och nu har jag en möjlighet att bevaka deras intressen.

– Hur ser du på utvecklingen av den offentliga upphandlingen?

– Det har varit en fantastisk utveckling av den offentliga upphandlingen. Det har kommit en förståelse under de sista åren, samhället har börjat se upphandlarna och de möjligheter som offentlig upphandling ger, kanske till och med för mycket ibland. Men det är klart, vore jag politiker så skulle jag också använda ett sådant verktyg. Vad det gäller den utlovade nationell upphandlingsstrategi har det dock inte hänt så mycket.

– Hur ser du på SOI:s verksamhet och framtid?

– SOI får en större och större roll. Det behövs ett gemensamt forum, små kommuner och aktörer kan få en röst genom SOI. Vi kommer att växa. Det blir säkert fler regionala grupper och någon gång i framtiden kanske en anställd, som är gediget kunnig inom upphandling. Årskonferensen är jätteviktig, men det finns ju även andra konferensarrangörer, som har blivit bättre och bättre. Och vår egen konferens i Helsingborg var verkligen bra! Hela stämningen runt upphandling har blivit mera positiv, mera framåtriktad. Och det ingår i uppdraget att ge upphandlarna trygghet och mod, till att göra bra affärer. Man skall veta att det inte behöver vara fel att bli överprövad. Det gäller att ha fokus på att göra bra, inte på att undvika att göra fel.

– Och till sist, vad gör du på fritiden?

– Oj, nu kom det dåliga samvetet. Jag vill träna mer men är egentligen ganska lat. Men jag sitter med i Borlänge Handbollsklubbs styrelse och där finns det alltid att göra. Nu har våra barn tagit studenten, så man borde kanske skaffa hund. Jag åker skidor på vintern och promenerar på våren och däremellan umgås jag med min familj, vänner och härliga kollegor.