Vilka frågor var på agendan i SOI för tio år sedan? På den tiden skedde den gemensamma kommunikationen med medlemmarna framför allt genom tidningen Affärer, som kom ut med fyra nummer per år. Det fanns även en hemsida, men den var väldigt statiskt uppbyggd och användes i praktiken inte särskilt mycket. Tidningen Affärer ger däremot en god bild av läget för SOI och den offentliga upphandlingen. Här följer en liten överblick från nummer 4-2006 som tycks ha kommit ut i början av december.
På ledarsidan (Ordföranden har ordet) konstaterar dåvarande ordföranden, Sven-Eric Hargeskog, att på regeringens webbplats nämns över huvud taget inte den offentliga upphandlingen. ”Offentlig upphandling är, enligt uppgift, ett av kommun- och finansmarknadsminister Matts Odells ansvarsområden.” Och lite längre fram i ledaren ” Det borde kunna gå fortare att inrätta en särskild funktion för utveckling av den offentliga upphandlingen. En regering som vill ha företagsamhet, innovationer, mindre offentliga utgifter och en effektivare offentlig sektor torde snabbt komma till insikt om hur mycket en väl utvecklad affärsmässig offentlig upphandling kan åstadkomma!”
Nästa artikel handlar om SOI’s utbildningsdagar, under temat Offentlig upphandling för hållbar utveckling. ”Som vi kunde berätta i förra numret av Affärer har SOI - Sveriges Offentliga Inköpare erhållit uppdraget att genomföra ett EU-projekt med syftet att ge ökad kunskap om affärsmöjligheter med företag inom den sociala ekonomin (kooperativ, ideella föreningar, stiftelser m.fl.) samt sociala företag, invandrarföretag och företag med anknytning till de samhälleliga målen om mångfald, jämställdhet och tillgänglighet. Tisdagen den 28 november hölls den första utbildningsdagen, med ett 40-tal deltagare från upphandlingsenheter i Stockholms län, i SOI:s regi på Talk Hotel vid Älvsjömässan.” Här medverkade bland annat Coopmanion, IFS, NUTEK (nuvarande Tillväxtverket), AffärsConcept och Kommunförbundet Stockholms län.
Vidare berättades i tidningen om SOI’s löneenkät och om de eviga problemen med utvecklingen av en fungerande e-faktura, där bland annat ESV, SKL och Statskontoret/Verva kämpade på. Landstingsnätverket för Upphandling hade haft en träff i Tylösand kring uppsökande verksamhet och Munhälsobedömning. Vidare konstaterades att ännu ingen vet hur Sveriges nya regelverk (baserat på 2004 års EU-direktiv) kommer att se ut, att lagrådet eventuellt kommer med ett yttrande innan jul och att ännu ingen statssekreterare har fått ansvar för upphandlingsfrågorna.
Skatteverket har intensifierat arbetet med vita leverantörer, man har skapat en förändrad blankett 4820 och har dessutom skapat en särskild enhet i Härnösand som skall hantera denna.
SOI Syd och Silf Syd har haft ett gemensamt frukostseminarium kring tunga transporter och SMF, Sveriges Möbeltransportörers Förbund, har startat ett projekt för att göra branschen seriösare under parollen ”Flytta fusket från flytten!”
I nästa nummer av tidningen Affärer hoppas SOI kunna presentera sin tusende medlem! Svensk Teknik och Design har skickat ett debattinlägg till tidningen där man vill få bort otyget med Referensblanketter/kompetensintyg. Nomineringar av Årets Inköpare och stipendiat efterlyses.
På medlemssidorna i slutet av tidningen presenteras programmet för årskonferensen 2007 i Växjö och temat för konferensen är ”Framtiden”. SOI’s utbildningar i samverkan med Allego går att anmäla sig till. Styrelsen presenteras, där vi bland annat kan notera att Henrik Karlsson var suppleant och att Inger Ek (numera generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten) satt i valberedningen. Nyinvalda medlemmar presenterades och tidningen avslutades med en önskan om en God Jul och ett Gott Nytt År till alla medlemmar.
Den som till äventyrs vill se hela tidningen som pdf kan skriva en rad till
gunnar.lyckhage@onlineforlag.se så skickar jag den.