Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Maria Hellqvist i SOI’s styrelse

21 mars, 2016

Maria till SOI

Maria arbetar som strategisk inköpare på AB Svenska Spel, har en bakgrund som jurist men också som inköpare och tycker att upphandling är ett spännande rättsområde. Sedan ett år tillbaka sitter hon också som ledamot i SOI’s styrelse.

– Att arbeta med inköp på Svenska Spel är väl lite speciellt, med tanke på historiken och frågan om ni behöver följa upphandlingslagstiftningen?
– Ja, vi gick ju igenom ett stort omställningsarbete, som min chef Lisa Stålspets berättade om på SOI:s förra årskonferens. Faktum är att omställningsarbetet som vi genomförde när vi skulle börja använda LOU gjorde att vi fick väldigt bra styrfart även i omställningen till mer effektivt och affärsdrivet inköp i och med att Inköp involverades tidigare i processen. Idag har vi en etablerad plats i organisationen och man kommer naturligt till oss när man har ett inköpsbehov.

Huruvida och i vilken omfattning Svenska Spel även i framtiden kommer att omfattas av LOU beror på vad man kommer fram till i den utredning av den Svenska spelmarknaden som nu pågår. Sker en omreglering är det nog rimligt att tro att delar av vår verksamhet inte längre kommer att omfattas av LOU.

– Hur ser din vardag ut?
– Inför de upphandlingar vi gör så gäller det verkligen att analysera behoven noggrant och föra dialog med marknaden för att kunna forma förfrågningsunderlaget på bästa sätt. Mina områden är dels konsulter och andra kunskapsintensiva externa tjänster, dels logistik och frakt.

På upphandlingsenheten är vi sex strategiska inköpare, två analytiker, en inköpschef och ofta även en praktikant. Vi arbetar med kategoristyrning och våra två analytiker hjälper oss med underlag för våra kategorianalyser och med underlag för uppföljning. Vi har bra koll på vår spend, bl a med hjälp av ett verktyg som heter Spendency, som ger oss enkla och överskådliga grafer men som även ger oss möjlighet att borra ner på djupet i vår spend och våra kategorier. Jag tycker att kategoristyrning är väldigt bra som grund för ett gott inköpsarbete. Vi har samma grundstruktur i vårt arbete vad gäller mallar och rapporter inom våra kategorier, men varje kategori kräver sitt eget angreppssätt. Gemensamt är att vi söker synergier och att vi antar en pragmatisk hållning i vårt arbete .

– Vad gjorde att du engagerade dig i SOI’s styrelse?
– Jag är väl lite nördig, men jag tycker att det är superroligt med offentlig upphandling och vill gärna vara med och peppa dem som arbetar med detta. SOI fyller en jätteviktig funktion för att förmedla kompetens och dialog och att delta aktivt i opinionsbildningen och det är väldigt kul och spännande att få vara delaktig i det arbetet. Det är väldigt bra med en upphandlingsmyndighet, men minst lika bra och viktigt med praktiker som hjälper andra praktiker. Det gäller att hitta pragmatiska och affärsmässiga sätt att tillämpa LOU och LUF och det är ibland en utmaning, men ofta går det väldigt bra. För min egen del har jag hittills inte frontat så mycket, utan är framför allt ansvarig för våra remissyttranden, med min bakgrund som jurist.

– Hur ser du på upphandlingens framtid och utveckling i Sverige?
– Det kommer att krävas högre och både bredare och djupare kompetens över hela linjen hos oss som på något sätt jobbar med inköp och upphandling, både inom inköpsfunktionerna, men även på beställarsidan och inom ledningen. Vi behöver lyfta blicken från upphandling till inköp. Det kräver ett stort kompetenslyft om vi skall gå från att vara upphandlare till att vara affärsmän/affärskvinnor Vi måste lära oss att tänka mer i termer av värde för pengarna, livscykelkostnader, TCO etc. Det gäller att kunna fortsätta driva och utveckla sina inköp efter det att de lågt hängande frukterna är plockade, så att vi är med och bidrar till och utvecklar affären. Vad gäller de nya regelverken är jag rädd att de förenklingar i regelverket som utlovats tyvärr inte kommer att bli verklighet. Därför kommer regelverket att kräva mycket av upphandlarna för att vi skall kunna göra affärsmässiga upphandlingar.

– Hur ser du på SOI’s verksamhet och framtid?
– Många har fått upp ögonen för hur viktig roll den offentliga upphandlingen spelar för många delar av vårt samhälle och Upphandlingsfrågor har därför hamnat högre upp på agendan och har till viss del även blivit alltmer komplexa. Detta är något väldigt roligt och bra och det gäller att utnyttja detta momentum och vara synlig och aktiv i debatten och föra fram vår syn. Därför är det bra att SOI är så väletablerade och att vi över åren har blivit en allt större organisation. Vi är en kraft att räkna med och har en naturlig plats i debatten, Allt detta har sammantaget gjort att vår ambitionsnivå har höjts odh att arbetet tar mer tid i anspråk. Så gott som allt arbete i SOI görs i dag på ideell grund vid sidan av det egna arbetet, så det är ju lite av en utmaning.

– Vad gör du på din fritid?
– Ja, dels arbetar jag ju väldigt mycket, men fritiden kretsar väldigt mycket kring familjen. Med två barn på 11 och 13 år som gillar sport blir det mycket fotboll, gympa och ishockey, mycket skjutsande och ”hängande med barnen”. Vi försöker att hinna segla lite också och jag gillar dessutom att träna själv.