Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI Mitt – trivsamt, intensivt och lärorikt!

24 oktober, 2016

publikum-440

Vinterkylan hade börjat smyga sig på när SOI Mitt hade sitt höstmöte på Faluns gamla gruvområde, den 27 september. I lokalerna var det dock både varmt och trivsamt, och där hade ett sextiotal personer samlats. Det passade bra med tanke på dagens tema ”Hetaste hösten någonsin för offentlig upphandling”. Efter kaffedrickande och minglande hälsade dagens värd, Anders Karlin, till vardags chef på UpphandlingsCenter i Falun-Borlänge-regionen, oss välkomna. Därefter fick även Faluns kommunalråd, Susanne Norberg och Joakim Storck, tillfälle att hälsa oss välkomna samt berätta lite om Falun som expansiv centralort i Dalarna. Joakim Storck sitter även med i den gemensamma nämnden för upphandling (GNU).

gruvfolk-440

För de senaste nyheterna från SOI, lokalt och regionalt svarade Egil Nylén från SOI’s styrelse och Johan Almesjö från Inköp Gävleborg och de avslutade naturligtvis med en inbjudan till SOI’s nästa årskonferens, 24 till 26 april 2017 i Gävle.

blandade-440

Innan det var dags för lunch och en promenad på gruvområdet och i gruvmuseet fick vi också höra Hampus Allerstrand, jurist på Sveriges Kommuner och Landsting, göra en grundlig genomgång av den kommande upphandlingslagstiftningen och de nya möjligheter som den erbjuder.

blandadefler

Efter lunchen var det dags för Björn Bergström (tidigare ordförande för SOI) att berätta om de tio principer för framgångsrik upphandling som han och Eva-Lotta Löwstedt Lundell (även hon tidigare ordförande i SOI) skrivit om i sin gemensamma bok, som heter just Tio principer för en framgångsrik upphandling. Det handlar mycket om att förändra upphandlarens roll, att se upphandlaren som en facilitator (möjliggörare) i sin roll att tolka och översätta beställarens behov till ett konkret förfrågnings-
underlag, som skall formas så att det både tillvaratar beställarens behov och tilltalar leverantörerna och uppmuntrar till goda affärer även i ett långsiktigt perspektiv.

Olof Molander är Affärsområdeschef Ramavtal på SKL Kommentus och berättade utförligt och målande om hur SKL Kommentus nu satsar på mer dialog och uppsökande verksamhet gentemot sina kunder – mer lyhördhet och mer möjligheter till specifika lösningar för enskilda kunder.

Om det spännande projektet Tidig dialog, där Dalarna och Gästrikland samverkar med  Upphandlingsmyndigheten berättade Lina Haglund, Teamledare och Upphandlare hos Inköp Gävleborg.

Trots ett intensivt och koncentrationskrävande program under dagen så var stämningen fortfarande på topp vid eftermiddagsfikat. Därefter avslutades dagen med ett engagerat föredrag kring sociala krav i upphandling, och sociala företag, av Bengt Sundgren från Coompanion Dalarna.

Innan det var dags för avfärd passade SOI.s utsände på att känna sig som kung för en kort stund, en möjlighet som gruvmuseet kunde erbjuda den hugade. Och efter avslutat möte med SOI Mitt kunde vi, nu bättre rustade än någonsin, anträda hemfärden.

blandadeflerfler