Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Det goda exemplets makt

26 september, 2016

Vice ordföranden har ordet - Louise Strand spanar.

vice ordf montage 440

Att jobba med goda exempel är mycket effektivt. Det ger oftast mer tyngd i att visa ett gott konkret exempel än att försöka förklara vad man kan göra. Goda exempel kan inköpsavdelningar med framgång använda för att få mer mandat. Goda exempel fungerar också mycket bra för spridande av kunskap och nya arbetssätt. Vi på Region Skånes inköpsavdelning ordnar varje år en Goda Exempeldag i syfte att uppmärksamma medarbetares framsteg, sprida kunskap och inspirera varandra.

Flera organisationer samlar in och sprider goda exempel inom upphandling. I år arbetar SKL med en prioriterad fråga - Upphandling för förnyelse. Inom ramen för uppdraget samlar de in goda exempel på förfrågningsunderlag som fokuserar på innovation och mervärde. De söker goda exempel där upphandlande myndigheters agerande och kravställning lett till att samhällsnyttiga mervärden uppnåtts eller innovation. Exemplen får gärna komma från någon av de tre utpekade verksamhetsområden sociala och tekniska tjänster samt hälso- och sjukvård.

Upphandlingsmyndigheten producerar en rad vägledningar som de flesta innehåller flera goda exempel som fungerar som inspiration för andra upphandlande myndigheter. Upphandlingsmyndigheten strävar efter att sprida kunskap från andra aktörer bland annat som genomfört innovationsupphandlingar till andra upphandlande myndigheter.

Egentligen lär man sig mer av sina misstag – undrar om någon samlar in dåliga exempel? Media brukar vara snabba på att konstatera att upphandlingar är dåliga. Tveksamt om de lägger tid på att efterfråga och analysera fakta innan de kommer fram till att upphandlingen är dåligt gjord. Jag tänker att om vi alla inköpare i offentlig sektor blir bättre på att sprida våra goda exempel kanske även media kan se vilka möjligheter som skapas genom upphandlingar.

Utmärkelser och priser är andra sätt att uppmärksamma goda exempel. Det delas ut flera olika priser till inköpare.

På Upphandlingsdagarna i januari delas ett pris ut – Handslaget. Det ska symbolisera den goda affären och bakom priset står tidningen Offentliga Affärer. SILF delar ut pris till Sveriges Bästa Förhandlare, en person som i alla förhandlingar tänker långsiktigt, är öppen för påverkan och söker lösningar med ömsesidiga vinster och har en vilja att samarbeta. Erik Thunström, Upphandlare i Sundsvalls kommun utsågs till Årets förhandlare 2015. Vid Almegas Upphandlingsdag i år delades Anbudspriset ut. Det tilldelas en upphandlare eller avtalsförvaltare som engagerat sig genom att vidga sin syn till att omfatta mer än bara den upphandlande myndighetens behov.

Men framför allt delar SOI ut pris till Årets Inköpare! Det har vi gjort sedan 1995. En person utses till Årets inköpare som utvecklat arbetet, avslutat en framgångsrik upphandling eller varit en ovärderlig kollega och arbetskamrat på andra sätt. Årets inköpare utses för att stimulera och belöna inköpare som under året gjort en uppmärksammad insats inom sitt arbete eller på annat sätt genom sitt engagemang utvecklat den offentliga upphandlingen. Styrelsen utser årets inköpare utifrån referenser och förslag från befintliga nätverk inom den offentliga upphandlingen. Utmärkelsen delas ut vid årskonferensen. Vid årskonferensen i april överraskades Lena Orrvad, Årets Inköpare 2016. Ni är välkomna att skicka in förslag på Årets Inköpare 2017, mer information finns på hemsidan.

Hälsningar

Louise, stolt mottagare av Stora Sociala Företagsfrämjarpriset