Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Spännande besök från Åland på årskonferensen

6 april, 2017

Jörgen och Janina från Ålands landskapsregering står för ett av de mest efterfrågade seminarierna på SOI:s årskonferens.

Hur jobbar man med det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet? Praktiska exempel förevisas på årskonferensen av Jörgen Carlsson och Janina Reitz från Ålands landskapsregering. Vi har fått ett samtal med Jörgen och Janina för att få en bakgrund till deras besök på årskonferensen och fick veta en hel del överraskande saker, inte minst om Jörgens och Janinas roll som upphandlare respektive upphandlingsjurist åt den åländska regeringen. För att förstå den behöver vi göra en utvikning kring Ålands särställning. Här följer några korta fakta.

Ålands flagga och landskapsvapen

Ålands flagga och landskapsvapen

Åland är en ögrupp mellan Egentliga Östersjön och Bottenhavet samt mellan Egentliga Finland och Sverige. Åland är en självstyrande del av republiken Finland där ögruppens svenskspråkiga status samt invånarnas svenska kultur och språk skyddas av internationella garantier. Åland är också demilitariserat, vilket innebär att det inte får finnas någon militär aktivitet på Åland i fredstid. Befolkningen på Åland uppgår till 28 916 invånare, varav 11 346 bor i den enda staden Mariehamn. Åland består av 6 757 öar. Den största ön är Fasta Åland, med en yta av 1 010 kvadratkilometer. Den totala landarean är 1 553 kvadratkilometer.

Genom sin självstyrelse intar landskapet Åland en särställning i Finland. Ålands parlament, lagtinget, har rätt att stifta egna landskapslagar och Åland har en egen flagga, egna frimärken, registreringsskyltar och en egen polis, men ingår i samma skattesystem som övriga Finland utom den kommunala beskattningen som ligger under åländsk behörighet. Åland är med i EU och har euro som valuta men Ålands särskilda status i EU gör att tax free-försäljning är tillåten på resor till och från Åland. Avsikten med det så kallade Ålandsprotokollet med EU är att upprätthålla goda kommunikationer så att bland annat företag kan fortsätta verka på öarna.

 

Upphandling vid landskapsregeringen


Så här beskrivs den offentliga upphandlingen på den åländska landskapsregeringens hemsida:

Landskapsförvaltningen köper in varor, tjänster och byggentreprenader för ungefär 70 miljoner euro per år. Upphandlingen är idag decentraliserad. Det innebär att olika förvaltningsenheter gör egna upphandlingar och beställningar, förvaltar avtal och har leverantörskontakter.

Enligt landskapslagen om offentlig upphandling tillämpas den finländska lagen om offentlig upphandling vid upphandlingar över EU:s tröskelvärde. Landskapsregeringen har egna anvisningar för upphandlingar under EU:s tröskelvärde. Dessa anvisningar gäller för landskapsregeringen och alla underställda myndigheter utom Ålands hälso- och sjukvård. Dessutom finns en handbok som är vägledande för landskapsförvaltningens samtliga upphandlingar. Handboken beskiver också hur upphandling går till inom förvaltningen.

På hemsidan ser vi också att Janina är Upphandlingsjurist på Finansavdelningen, Allmänna byrån och Jörgen är Upphandlare på Finansavdelningen, Allmänna byrån. Ytterligare en upphandlare arbetar med upphandling på infrastrukturområdet. På hemsidan kan man också hitta dokument som Handbok i offentlig upphandling i landskapet Åland och ÅLANDS LANDSKAPSREGERINGS BESLUT gällande vissa upphandlingar.

Jörgen flyttade till Åland i augusti förra året, med cirka 20 års erfarenhet av svensk offentlig upphandling från leverantörssidan. Som upphandlare genomför han större upphandlingar åt den åländska regeringen. Men det finns också upphandlare på departementen och i förvaltningar och gentemot dem har både Jörgen och Janina en rådgivande roll.

Janina, som bland annat har studerat Rättsvetenskap med internationell inriktning vid Örebro universitet, kommer från stockholmstrakten men har arbetat på Åland i två år. Som upphandlingsjurist hos den åländska regeringen arbetar hon även med lagstiftning och just nu med implementeringen av de nya direktiven över tröskelvärdena. Under tröskelvärdena har Åland egna regler, och även dem ansvarar Janina för, liksom de anvisningar som finns för upphandlare och leverantörer. Janina var också ansvarig för införandet av ESPD för ett år sedan, vilket innebär att man redan hunnit få ordentlig erfarenhet av att arbeta med detta nya verktyg, vilket vi ju inte kan säga i Sverige.

Det är alltså med dessa på många sätt unika erfarenheter i ryggen som Jörgen och Janina kommer till SOI’s årskonferens i Gävle. Vi ser fram emot ett väldigt spännande föredrag. Jörgen och Janina lovar också att det kommer att finnas ordentligt utrymme för frågor från publiken så det är bara att ladda upp med dessa.