Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Barnen är de bästa förhandlarna

19 juni, 2018

Vice ordföranden har ordet

Efter några år som småbarnsförälder har jag reflekterat över att vi människor med åren inte bara tappar vår lekfullhet och fantasi. Vi tappar också en stor del av vår förhandlingsförmåga. På hemmaplan har jag varje dag stenhårda förhandlingar med min treåring Vidar. Han är sannolikt den tuffaste motparten jag mött i en förhandling och han lyckas i de allra flesta fall också få något med sig från förhandlingen, trots att mitt utgångsläge från början var ett bestämt ”nej”.
 
Jag tänker att om vi bara kunde ta med oss ett uns av vårt treåriga jag in i vår vardag som inköpare så skulle vi förmodligen skapa ännu mera samhällsnytta än vi redan gör. För är det något som vi offentliga inköpare är erkänt dåliga på så är det att förhandla. Och då menar jag inte att vi är erkänt dåliga förhandlare när vi väl sitter vid förhandlingsbordet. Däremot är vi förbaskat dåliga på att ta oss dit. Vi kan skylla på regelverket som inte tillåter förhandling men det argumentet faller platt när ungefär 60 % av de annonserade upphandlingar som genomförs årligen görs för belopp under tröskelvärdet, med andra ord upphandlingar där det finns alla möjligheter i världen att förhandla. Vi kan också skylla på tidsbrist men vet nog innerst inne att nedlagd tid på ett eller annat sätt sannolikt kommer att betala sig.
 
Jag ska villigt erkänna att jag själv inte är något föredöme när det kommer till att sätta mig vid förhandlingsbordet. Jag har också skyllt på både regelverk och tidsbrist men om jag rannsakar mig själv så handlar det nog mest av allt om ren feghet. Att förhandla handlar ju om att inte nöja sig med det som erbjudits. Det är något som kan upplevas som obekvämt och för de flesta är det jobbigt att vara obekväm. Det är ju betydligt enklare att bara använda sin Excelsnurra och se vilken leverantör som vid sista anbudsdag hade lämnat det bästa anbudet. Små barn har inte hunnit utveckla ”förmågan” att inte veta vad som är orimligt att be om, de tycker heller inte att det är obekvämt att be om mer och det är väl kanske just det som gör dem till så bra förhandlare. Nästa gång jag ges tillfälle att förhandla i jobbet så ska jag i alla fall försöka föreställa mig att det är glass, skärmtid eller kall falukorv för femte dagen i rad som jag försöker förhandla mig till. Vi får väl se hur det går.
 
Om bara någon vecka är det dags för nästan hela styrelsen i SOI att åka till Almedalen för att på olika sätt representera föreningen i möten, seminarier och debatter. Du kan läsa mer om vår närvaro i Almedalen i en särskild nyhet i detta nyhetsbrev.
 
Efter Almedalsveckan förra året så efterlyste jag mer oenighet och mindre ankdamm eftersom min analys var att de flesta debatter om offentligt inköp resulterade i att paneldeltagarna höll med varandra och tyckte ungefär samma sak. Förhoppningsvis så bidrar vi i år själva till att skapa debatt genom vårt lagförslag som vi kommer att jobba hårt för att sprida, bland annat genom en helt egen programpunkt tisdagen den 3 juli (”Sluta lappa och laga! Är det dags för en ny lag för offentlig upphandling?”)
 
Sedan vi lanserade lagförslaget på årskonferensen i Jönköping har vi fått både ris och ros. De finns kritiska röster, både från SOI-medlemmar och andra, som tycker att förslaget har juridiska luckor och att det därför är ogenomförbart. På www.soi.se/lag försöker vi så gott vi kan att svara på de synpunkter och frågor som kommer in.
 
Samtidigt är det många som uttryckt sin uppskattning och tycker att det är bra att SOI sätter fokus på affären och de upphandlande myndigheternas behov istället för juridiken. Och det är just det som varit vårt syfte med lagförslaget. Vi menar att den bästa vägen till förenkling måste vara att börja om från noll med ett blankt papper och att en lagstiftning inte ska reglera mer än vad som är absolut nödvändigt.
 
Nu vill jag ändå passa på att säga att jag tycker att Anna Ulfsdotter Forssells utredning ”Möjligt, tillåtet och tillgängligt” innehåller bra förslag till förenklingar (bl.a. nominellt belopp för direktupphandling, täckningsköp vid överprövning och en slopad ”… av samma slag-bestämmelse”).
 
Anna Ulfsdotter Forssell deltar i vårt seminarium i Almedalen den 3 juli där hon kommer att diskutera förenklingar i lagstiftningen tillsammans med bland andra vår nuvarande ordförande Emma Breheim och vår tidigare ordförande Björn Bergström.
 
Hoppas ni får en härlig sommar och att vi får uppleva samma högsommarväder resten av sommaren som vi fick göra i maj.

Martin Magnusson