Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Anders Wijkman på Klimatriksdagen

29 maj, 2018

En strålande helg i början av maj an­ord­na­des Kli­ma­triks­da­gen i Stockholm

Björn Ferry och Heidi Andersson är ambassadörer för Klimatriksdagen

Klimatriksdagen är egentligen en ideell förening som vill lyfta klimatfrågan, med hjälp av pri­vat­per­so­ner, mil­jö­or­ga­ni­sa­tio­ner, gräs­rots­rö­rel­ser, mu­sikar­tis­ter, forskare och företag i framkant. Syftet är att genom en parallell riksdag rösta fram politiska förslag för en modig kli­mat­po­li­tik, och med detta inspirera och pressa de verkliga po­li­ti­ker­na. Karin Sundby är ord­fö­ran­de för för­e­ning­en Kli­ma­triks­da­gen och arbetar dessutom i det lilla innovationsföretaget Ideando, som har tagit fram Miljötratten, en enkel och mycket praktisk lösning för att inte matfettet skall slamma igen våra avloppsledningar.

Karin Sundby, ordförande för Klimatriksdagen

– Hon berättar att det främsta målet med Kli­ma­triks­da­gen är att lyfta klimatet på va­la­gen­dan och få våra politiker att verkligen ta tag i den här frågan. Och göra det till en het fråga i val­de­bat­ten. Vi har tagit emot runt 250 motioner,  och  tolv av dessa har röstats fram av alla deltagare på Kli­ma­triks­da­gen.  Dessa motioner kommer vi lämna över till po­li­ti­ker­na, så de kommer få ett smör­gås­bord av bra konkreta lösningar.

Själv hade jag bara möjlighet att vara på plats några timmar på lördagen och inte minst var jag nyfiken på vad Anders Wijkman hade att säga. För många av SOI’s medlemmar är han mest känd som mannen bakom Upphandlingsutredningen för några år sedan. Denna mycket ambitiösa utredning bidrog starkt till att flytta fokus från juridiken till den goda affären. Men för många är han framför allt en stor miljö- och hållbarhetskämpe som med liv och lust gett sig in i debatten.

Trots en lång karriär inom politiken (Moderaterna och Kristdemokraterna) och ledande poster inom FN (biträdande generalsekreterare), Naturskyddsföreningen (generelsekreterare) ledamot för KD i Europaparlamentet etc så låter Anders inga taktiska eller politiska hänsyn lägga sordin på hans åsikter.

Lagom till Romklubbens 50-årsjubileum har han tillsammans med Ernst von Weizsäcker skrivit boken ”Come On” med undertiteln ”Kapitalismen, kortsiktigheten, befolkningsökningen och förstörelsen av planeten”.
”Miljö- och klimatkrisen, samt den allt djupare sociala krisen i många länder, främst manifesterad i kraftigt ökande inkomstskillnader, är först och främst en moralisk kris. Krisen är moralisk eftersom vi skjuter svåra problem på framtiden. Vi behöver en ny modell för samhällsutvecklingen – som går bortanför höger och vänster i politiken. Precis som på 1700-talet behöver vi bryta ny mark, i form av en ny upplysning”(”a new enlightenment”)”.

Detta var också vad Anders pratade om på Klimatriksdagen. Det är obegripligt att en ekonomisk modell som växte fram på 1800-talet, då befolkningen i världen uppgick till en dryg miljard, fortfarande är rättesnöret för hur våra samhällen ska organiseras. Då uppfattades naturtillgångarna som obegränsade och människorna var få. Idag är det tvärtom. En av de främsta utmaningarna med dagens system – både i politiken och ekonomin – är att de präglas av extrem kortsiktighet. En annan stor svaghet är principen att det i stort sett är gratis att utnyttja naturen och dess resurser för ekonomisk vinst och att lägga kostnaderna för externa effekter, som föroreningar, på samhället.

Foto: Klimatriksdagen

Efter Anders föredrag hann han också att delta i en paneldiskussion, en väldigt hands on-riktad diskussion under ledning av Martin Emtenäs från Mitt i naturen. Övriga deltagare var Johanna Sandahl från Naturskyddsföreningen, Heidi Andersson och Björn Ferry som lever i Storuman under mottot ”handling dödar ångest” samt sångaren Stefan Sundström. Därefter ilade Anders vidare till nästa föredrag och vi övriga kunde ge oss ut i den strålande vårsolen med lite mer kunskap och inspiration i bagaget.