Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Johan Almesjö – VD på HBV

28 september, 2018

En inköpscentral med 66 år på nacken

Det hette visserligen inte inköpscentral på den tiden Då HBV startades år 1952. Men ända sedan dess har man fungerat som en gemensam inköpsorganisation för Allmännyttan i Sverige. Det fullständiga namnet är Husbyggnadsvaror HBV Förening och man ägs gemensamt av de 344 medlemsföretagen. I dag omsätter man ca 2,5 miljarder kronor per år. VD i HBV är Johan Almesjö, som tidigare var ordförande för Sveriges Inköps- och Logistikförbund, Silf och VD på Inköp Gävleborg.

– Hej Johan, nu har du varit VD på HBV i gott och väl ett år. Hur trivs du med det?
– Det känns väldigt bra. Jag arbetar i en mogen organisation med stor inköpskompetens och en hög lägstanivå. Men det är ändå inte ”a Walk in the Park”, därför att de allmännyttiga bostadsbolagen är duktiga kravställare och de förväntar sig att kraven uppfylls. Där har vi ett tydligt fokus och våra medarbetare är duktiga på att förstå kraven. Det finns faktiskt en likhet med Inköp Gävleborg, där jag var tidigare, i så måtto att vi har många kunder som har förväntningar. Men i Inköp Gävleborg fanns organisationer som var föregångare, som exempelvis i Söderhamn, där beställarorganisationen  var drivande och proaktiva, medan hos oss är andelen mogna beställare nära nog alla.5

– Ni har mer än 50 ramavtalsområden och 200 leverantörer. Tar ni andra uppdrag också?
– Ja, vi har ganska mycket konsultuppdrag också åt enskilda medlemsföretag. De stora bostadsbolagen har i allmänhet en omfattande egen inköpskompetens, vilket inte alltid de mindre bolagen har och då kan de behöva hjälp. Och bostadsbolagen har stora utmaningar framför sig, med omfattande renoveringar och nybyggnationer. Därför prövar i pilotform regional produktion av avtal med våra medlemmar. Piloten sker tillsammans med våra medlemmar i Skåne. Vi utvecklar också ännu mer dialog med medlemmarna.

– Hur ser era utmaningar framåt ut?
– Vi har satt som mål att vi skall upplevas som en del av alla medlemsföretagens inköpsorganisation. Vi vill också bli ännu bättre på att fånga behoven och utforma avtalen specifikt efter dem. I vissa fall kan enkelhet vara det viktigaste, i andra fall att avtalen är konkurrensdrivande. De skall fungera i ett e-handelsflöde och vi har också börjat med DIS, dynamiska inköpssystem, på ett par områden och fler kommer under 2019.

– Hur stor koll har ni på hur mycket medlemmarna handlar på avtalen?
– Vi har faktiskt exakt koll, därför att vi fakturerar medlemmarna för alla köp och förmedlar betalningarna till leverantörerna. I år pekar prognosen på mellan 2,5 och 2,6 miljarder.

– Huvuddelen av våra medlemmar är relativt små, med cirka 2.000 lägenheter. De stora bolagen har i allmänhet också en egen inköps- och upphandlingsorganisation. Vi är ingen konkurrent till dem utan det handlar om att skapa bästa värde och nytta för våra medlemmar. Och även SKL Kommentus har bra avtal som är till nytta för medlemmarna, då har vi ingen anledning att konkurrera med dem, utan tvärtom rekommenderar vi att man använder dem.

– Är ni viktigare för de små än för de stora bostadsbolagen?
– Vi upplever oss som lika viktiga för de stora som för de små. I vissa av våra avtal är det stordriftsfördelar som gäller, i andra avtal kan det vara en annan typ av kvaliteter. Och det är helt upp till varje medlem att avgöra när de vill använda oss och när det är bättre med egna avtal. Vår specialistkompetens är bland annat inom områdena bygg, VVS, energi och säkerhet. Och utöver ramavtal erbjuder vi skräddarsydda upphandlingar och konsultation i upphandlingsfrågor samt en rad kringtjänster som trepartsavtal och fakturahantering.

– Tack, och lycka till i det fortsatta utvecklingsarbetet!