Startups hjälper skånska kommuner med portallösningar
I både Ystad och Landskrona arbetar man nu med att kunna återanvända begagnade kontorsmöbler och prylar, i stället för att kasta och köpa nytt. Bakgrunden till projekten är dock inte densamma. I Ystad har utgångspunkten i projektet varit återanvändning utifrån ett hållbarhetsperspektiv medan det i Landskrona i grunden varit ett socialt arbetsmarknadsprojekt som sedan vidareutvecklats till att både omfatta hållbarhetsarbete och stöd till lokalt föreningsliv. I bägge fallen är det fråga om effektiva och mycket prisvärda lösningar som tagits fram av små startup-företag. Det handlar om smarta portallösningar där man har ordning på sina lager, där sökningar kan göras och där man man kan visa upp alla aktuella/tillgängliga produkter för intresserade.
Ystad
Så här beskrivs Ystad-projektet av Fossilfritt Sverige.
”Med hjälp av en gemensam återanvändningsportal kan Ystads kommun bättre använda det överskott av till exempel kontorsmaterial, möbler och lokaler som uppstår i olika delar av verksamheten. Detta leder till att man både sparar pengar och undviker utsläpp av växthusgaser.
Kunskapen om vilka behov som finns i andra delar av verksamheten, särskilt i en stor och varierad verksamhet som hos en kommun, är ofta låg. På samma sätt saknas kunskapen hos de delar av organisationen som är i behov av resurserna om vad som finns att få tag på och inköp av nya produkter sker oreflekterat.
I Ystad har man använt sig av plattformen off2off, som är en molnbaserad kommunikationstjänst för strukturerad återanvändning. Den synliggör och matchar användarnas behov och funktionella överskott med varandra. I praktiken fungerar tjänsten som en intern återbruksportal med möjlighet att finna begagnade och nästan nya möbler samt andra prylar. Transporter för hämtning och lämning sker internt i kommunen och alla anställda i Ystads kommun kan själva lägga upp nya annonser inklusive boka transporterna.
Resultat
Sedan starten i mars 2016 har kommunen enligt off2offs beräkningar sparat nästan 950 000 kronor och undvikit utsläpp av cirka 25 ton koldioxid. Återanvändningen ger minskade inköp som möjliggör social innovation av nya arbetstillfällen i kommunens regi.
En vidareutveckling av delningstjänsten pågår inom Ystads, Trelleborgs och Skurups kommuner som driver projektet Innovationsupphandling Syd, där en arbetsmodell för innovationsupphandling ska utvecklas och testas i olika innovationsupphandlingar. Genom att göra det enkelt att dela varor och tjänster även över kommungränsen finns möjligheten att ännu bättre utnyttja resurserna och stimulera den cirkulära ekonomin.” (slut citat)
Landskrona
I Landskrona kommun implementeras just nu Lagerkoll, som är ett mer generellt lager- och logistiksystem, även det molnbaserat men inte enbart fokuserat på återanvändning utan på all form av lagerhållning. Även här är det fråga om ett system där man extremt snabbt kommer igång, där start- och driftkostnaderna är näst intillförsumbara och där man kan kombinera mobiler och dator i arbetet. Lagerkoll kan även kopplas till vanliga affärssystem.
Per-Olov Karlsson är förvaltningschef på servicekontoret i Landskrona och berättar att projektet med återanvändning av begagnade möbler i grunden är ett en arbetsmarknadsåtgärd, en form av socialt åtagande som syftar till att skapa arbete för människor som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden. I denna verksamhet, som bedrivs i kommunens lokaler och med egna handledare, tar man hand om möbler som inte längre behövs inom kommunen, så att de kan användas igen. På så vis blir verksamheten även en del i kommunens hållbarhetsarbete. Med hjälp av Lagerkolls system kan man synliggöra möblerna och prylarna, som sedan skänks till ortens föreningsliv som i sin tur säljer dem på sina lokala loppmarknader och därmed får extra intäkter till sin verksamhet.
Sammantaget är ovanstående bra exempel på hur man kan skapa mervärden av saker som annars skulle slängas, till jämförelsevis små kostnader, där man både kan uppnå mer hållbarhet, stödja innovativa småföretag och stödja sociala initiativ och verksamheter.