I sitt ordförandebrev i augusti i år skrev föreningens ordförande Martin Kruse några rader om Vismas anbudsbarometer, om att perspektivet i undersökningar som görs ofta faller helt på leverantören och vilka utmaningar de upplever med upphandlingen i motsats till vilka förutsättningar och behov de upphandlande myndigheterna har. Martin framhöll att det är bra att den här typen av undersökningar görs men efterlyste samtidigt mer ”öppna” undersökningar som fokuserar på hur inköparen upplever sitt arbete. Helt enkelt undersökningar som kan tydliggöra de utmaningar och målkonflikter som vår yrkeskår ofta står inför.
Sedan dess har vi bestämt oss för att inte vänta på att någon annan ska göra det jobbet utan vi har valt att ta saken i egna händer. SOI är övertygade om att debatten skulle tjäna på en bredare bild av hur verkligheten och vår gemensamma spelplan ser ut ser ut. Vi är också övertygade om att föreningens medlemmar gärna vill hjälpa till att nyansera bilden av de offentliga inköpen. Under november månad har vi därför inlett arbetet med att genomföra en intervjustudie med inköpare.
SOI-panelen har använts som rekryteringsbas och alla som är med i SOI-panelen fick i mitten av november möjlighet att göra en intresseanmälan för att delta som respondenter vid djupintervjuer. Intresset för att delta var stort och jag vill tacka alla som svarade och som vill hjälpa föreningen att genomföra den här undersökningen. Vi kommer nu att gå vidare och göra ett urval av respondenter som är tänkt att spegla det offentliga inköparsverige. Det kommer med andra ord att innebära en spridning över landet, över sektorer och över inköpsvolym.
Målet med undersökningen är att ha tillräckligt med underlag för att hitta nya vägar att kommunicera på – både vad gäller budskap och kanaler – samt att få till ett konstruktivt samtal i frågan om pris och kvalitet med alla inblandade. Vi ser också ser detta som en fantastisk möjlighet att prata med inköpare runt om i Sverige för att utreda vilka frågor SOI bör driva inom de redan givna fokusområdena: flytta fram positionerna och utveckla kompetensen.
Du kan läsa mer om arbetet med undersökningen i en separat artikel i detta nyhetsbrev och självklart kommer vi dessutom att återkomma med rapporter från undersökningen i kommande nyhetsbrev.
Avslutningsvis vill jag också bara nämna något om vår årskonferens. Jag gissar att det är många som funderar på vad som händer med den och när det kommer mer information om hur vi planerar att genomföra Sveriges bästa och största mötesplats för offentligt inköp 2021. Det jag kan avslöja är att det är nära nu. Vår årskonferensgrupp lägger just nu sista handen vid detaljerna för det praktiska genomförandet och jag lovar att det kommer att bli något bra. Det blir inte som vanligt, men vi lagar efter läge och gör det bästa av situationen.
Hälsningar
Martin Magnusson
Vice ordförande