Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Grattis i efterskott Luleå – snart är vi där!

6 mars, 2022

Passa på att lära lite mer om Luleå, Sveriges 24:e största tätort, innan årskonferensen

Ja, 2021 fyllde Luleå 400 år. Man är en stad i växande och har i dag cirka 80.000 invånare. Dock tog man det rätt lugnt i början, det tog ungefär 200 år innan man hade kommit upp i 1000 invånare. Redan under medeltiden hade Luleå en marknadsplats, hamn och en kyrksocken i nuvarande Gammelstad, cirka en mil nordväst om Luleås nuvarande läge. Den gamla hamnen var dock inte lämplig för en stad på grund av landhöjningen. Luleås borgare begärde därför att få staden flyttad, vilket de fick tillstånd till 1648.

11 juni 1887 ödelades stora delar av staden av en brand, ett öde man delat med andra norrländska städer, som Umeå och Sundsvall. Malmbanan mellan Gällivare och Luleå stod färdig ett år senare och staden blev därmed utskeppningshamn för järnmalmen från Malmberget. I dag har Luleå Sveriges fjärde största hamn för gods, man är ett metallurgiskt centrum med stor stålindustri och omfattande forskning och kallas ibland i folkmun för Stålstaden. Sveriges nordligaste tekniska universitet, Luleå tekniska universitet, finns också i staden. Dessutom är man både residensstad och stiftsstad.

Egentligen är Luleå bara ett av stadens namn. På lulemål heter staden Leeol eller Leoschtän, på nordsamiska Luleju, på lulesamiska Julevu, på finska och meänkieli Luulaja och på umesamiska Lüvllege.

1943 öppnade Norrbottens Järnverk AB:s stålverk på Svartön och var på 1950-talet den största industrin i Luleå med 1 500 anställda. NJA ombildades till SSAB (Svenskt Stål AB) 1978 genom sammanslagning med Domnarvets Jernverk och Oxelösunds Järnverks AB.

Under perioden 1940–1980 var Luleå en av Sveriges snabbaste växande städer. Under denna tid byggdes också flera nya bostadsområden. Luleå tekniska universitet startade 1971 på Porsön, då under namnet Högskoleenheten i Luleå. Efter kommunsammanslagningen 1969 började närbelägna Gammelstad och Bergnäset allmänt att betraktas som delar av orten Luleå.

Luleå blev också under 1940-talet en garnisonsstad med etableringen 1941 av Norrbottens flygbaskår (F 21), 1942 med Luleå luftvärnskår (Lv 7), och 1955 med Luleå marina bevakningsområde (BoLu). Sedan 1993 finns dock endast flygflottiljen kvar i staden, då Luleå luftvärnskår omlokaliserades till Boden i samband med försvarsbeslutet 1992 och Luleå marina bevakningsområde avvecklades 1987 i samband med försvarsbeslutet 1982. Alltså en avveckling av försvaret som man delar med många andra svenska städer.

Facebooketableringen i Luleå
Facebooks Europeiska datacenter i Luleå är den första investeringen för Facebook utanför USA. Facebook valde Luleå för etableringen av sina första datacentrum tack vare fördelarna med bland annat den naturliga kylan som är nödvändig för att hålla nere temperaturen i serverhallarna, det driftsäkra elnätet, de låga elpriserna och den rena energin. Datacentret är det största i sitt slag i Europa, med hela 84 000 kvadratmeter vilket kan jämföras med drygt 11 fotbollsplaner. Det som datacentret kommer att bistå med är att processa stora mängder av datatrafik genom tusentals dataserver som tillsammans jobbar som en jättedator. Genom detta upplevs det som att ens handlingar på Facebook utförs i samma ögonblick som man utför dem.

Etableringen av Facebook i Luleå har lett till att även andra företag har fått upp ögonen för denna stad. Fusion-io, EMC och Milestone som är tre internationella specialist/supportföretag för datacenter är också på väg att etablera sig i Luleå. Facebooketableringen har även haft positiva effekter för Luleå tekniska universitet med en ökning av 18 procent på antalet ansökningar till skolan. Luleå Science Park har även dem fått en ökning på 25 procent med nyetablerade företag.

Utsikt över Luleå från brandtornet under Luleå hamnfestival 2014. Foto: Andreas Harnemo, www.snowgarden.se

Shopping
I Luleå finns gallerian Shopping, som är världens första galleria inomhus och invigdes 1955. Det finns två gallerior till i staden, Strand Galleria och Smedjan, som är Norrbottens största galleria. I innerstaden finns i huvudsak två shoppingstråk, Storgatan och Kungsgatan. Med tanke på det omfattande programmet på SOI´s årskonferens är det dock inte så säkert att det blir så mycket tid för detta nöje.