Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Vem blir Årets inköpare 2024?

20 december, 2023

Vice ordföranden har ordet

Det är den här tiden på året igen. Det har blivit dags att slipa på den bästa motiveringen och nominera till Årets inköpare 2024. För någon vecka sedan öppnade vi upp årets nomineringsprocess och den pågår till i mitten av februari.

 Utmärkelsen Årets inköpare har delats ut sedan 1995 och är precis som vår årskonferens en självklar del av föreningens DNA. Vi får med jämna mellanrum frågor som rör själva processen kring utmärkelsen, och ibland också konkreta förslag på förändringar. Det är jätteroligt att det finns ett engagemang kring Årets Inköpare och jag tänkte därför passa på att ägna det här brevet åt någon form av Q & A för att ge svar på några de vanligaste frågorna som vi stöter på.

Det heter ”Årets inköpare”. Är det bara inköpare eller upphandlare som kan vinna?
Föreningen heter ju Sveriges Offentliga Inköpare och då känns det också självklart att vårt pris ska heta just Årets inköpare. Historiskt sett har det nog också varit så att det framför allt varit inköpare/upphandlare eller inköps/upphandlingschefer som nominerats och också vunnit. Men det innebär inte att det alltid måste vara så. Föreningens medlemsbas har breddats avsevärt de senaste 10 åren och där finns nu även miljöstrateger, administratörer, controllers, jurister och e-handelssamordnare för att bara nämna några. Utgångspunkten är att till Årets inköpare utses någon som gjort en uppmärksammad insats inom sitt arbete eller på annat sätt genom sitt engagemang utvecklat den offentliga upphandlingen. Och det kan ju lika gärna vara en avtalscontroller som en upphandlare, eller hur?

Går det inte att införa flera olika kategorier?
Denna fråga hänger lite ihop med frågan ovanför och svaret är egentligen också detsamma. Visst skulle det gå att ha flera olika kategorier men vi har än så länge valt att stå fast vid en enda utmärkelse då vi tycker att det smäller högst.

Vad är det som krävs för att få priset?
Som jag skrivit lite längre upp är utgångspunkten är att till Årets inköpare utses någon som gjort en uppmärksammad insats inom sitt arbete eller på annat sätt genom sitt engagemang utvecklat den offentliga upphandlingen. Genom åren har priset tilldelats personer som genomfört en framgångsrik upphandling (Elin Willén, 2022), ökat den allmänna kunskapen om offentlig upphandling (Marcus Bäckström, 2020), utvecklat en inköpsorganisation (Mirja Saarväli, 2018) eller varit en nyckelperson i kunskapsdelning mellan myndigheter (Gunnar Goblirsch, 2009). Vår senaste pristagare, Emelie Stålberg, blev Årets inköpare framför allt för att hon genom sitt förhållningssätt till yrkesrollen skapat starka positiva känslor kring inköpsfrågor i sin organisation och därför var en utmärkt ambassadör för vår yrkeskår.

Nomineringen kan alltså handla om en enskild upphandling men det måste inte vara så. Så tänk fritt när du nominerar. Vad innebär en uppmärksammad insats eller att utveckla den offentliga upphandlingen för dig?

Vore det inte roligare om man offentliggjorde ett antal utvalda kandidater i förväg? Tänk Oscarsgalan eller Grammis.
Visst kan man göra så och det finns det andra utmärkelser inom vår bransch som gör just det. Och den frågan har stötts och blötts i olika styrelsesammansättningar i flera omgångar. Vi har dock alltid landat i samma slutsats och det är att hemlighetsmakeriet är en del av tjusningen och någon förändring är därför inte aktuell i nuläget. Vi har dock diskuterat om det på något lämpligt sätt i efterhand går att uppmärksamma fler nominerade personer än den som till slut vann. Det finns både för- och nackdelar med olika sätt och vi har hittills inte landat i någon lösning som känns bra.

Måste det vara en medlem i föreningen?
Nej, stadgarna öppnar upp för att även den som inte är medlem i föreningen kan få utmärkelsen. Men samtidigt så står det i stadgarna att det "i första hand" ska vara en medlem, så om det i ett hypotetiskt resonemang i slutändan står mellan två kandidater där enda skillnaden är att en är medlem och den andra inte är det så kommer utmärkelsen högst sannolikt att tilldelas medlemmen. SOI är trots allt en medlemsförening. Den som nominerar ska däremot aldrig behöva fundera på om personen som nomineras är medlem i föreningen eller inte. Det ska även tilläggas att jag under mina 10 år i styrelsen aldrig varit med om att medlemskapet i föreningen varit tungan på vågen.

Får man nominera fler än en person?
Ja, det går bra att nominera hur många personer man vill. Det går också att nominera två eller flera personer som man tycker borde få priset tillsammans. Vi har faktiskt ett exempel på när två personer vunnit tillsammans. Det var 2008 när Göran Brunnberg och Jan Andersson från dåvarande Upphandlingsbolaget i Göteborg tog emot priset tillsammans.

Jag hoppas att jag kunnat ge svar på några av de frågor som finns kring utmärkelsen Årets inköpare. Så ta nu julledigheten till att fundera ut en riktigt bra nominering till just din kandidat och se till att skicka in den före den 16 februari 2024. Och om du inte redan visste det så hittar du nomineringssidan här: www.soi.se/arets-inkopare

När jag läser igenom texten jag skrivit så ser jag att jag växlar friskt mellan orden "pris" och "utmärkelse". Vän av ordning skulle nog påpeka att jag bör ha en röd tråd. Det kan även jag hålla med om med men min uppfattning är att vi faktiskt använder oss av bägge benämningarna med samma innebörd så jag låter det få vara så…

Önskar er alla en god jul så ses vi igen på andra sidan årsskiftet!

Martin Magnusson
Vice ordförande