Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Svensk forskning kring hållbarhetskrav i upphandling

24 oktober, 2023

Extrakt berättar om ett pågående forskningsprojekt i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet

Formas är som bekant ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Man finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Verksamhetsområdena finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Man genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå sina miljömål. Därutöver kommunicerar man om forskning och forskningsresultat.

Ett av Formas vertyg för att kommunicera om forskning är sajten och nyhetsbrevet Extrakt. En intressant artikel har publicerats på Extrakts hemsida, och den berättar om pågående forskning vid Förvaltningshögskolan, som är en del av Göteborgs Universitet. Projektet genomförs av Emma Ek Österberg, som är docent i offentlig förvaltning. Ämnet i sig, upphandlingens roll i omställnings- och hållbarhetsarbetet, är långt ifrån okänt för de offentliga upphandlarna, men det måste ses som mycket positivt att dessa frågeställningar även uppmärksammas i forskningsvärlden. Artikeln på Extrakts hemsida är skriven av Charlie Olofsson och kan hittas här.

Bakgrunden till det pågående forskningsprojektet beskrivs av docent Emma Ek Österberg på följande vis. ”Kommuner och regioner står för en stor del av konsumtionen i Sverige och inom politiken pekas offentlig upphandling ut som ett kraftfullt verktyg i hållbarhetsarbetet. Det innebär nya utmaningar för tjänstemännen som ska se till att de politiska visionerna blir verklighet.

Syftet med offentlig upphandling är i grund och botten att se till att inköpen till offentlig sektor görs under fri konkurrens och på ett sätt som gynnar skattebetalarna. Besluten ska tas fritt från korruption så att samhället får de bästa produkterna, till det bästa priset. Den utgångspunkten finns kvar, men har fått sällskap av nya visioner. Det finns väl uttalade ambitioner från regeringen om att offentlig upphandling ska användas för att driva omställningen.”

I artikeln utvecklar hon sedan resonemanget, hur offentlig sektor kan påverka omställningen och vilka krav detta ställer på de upphandlande organisationerna.

Nämnas kan också att Extrakt/Formas ger ut ett regelbundet nyhetsbrev. Varje vecka kommer ett nyhetsbrev med senaste nytt inom hållbarhetsforskningen. Att prenumerera är kostnadsfritt och anmälan görs här.