”Anskaffelsesakademiet inviterer til dypdykk i anskaffelsesforskning”
I Norge har akademisk forskning och utbildning kring offentlig upphandling varit ett starkt prioriterat ämne i ett antal år. Initiativet kom ursprungligen från Difi (Direktoratet for forvaltning och IKT) dit bland annat den statliga inköpscentralen hör. Flera universitet och högskolor har kopplats till satsningen.
Nu berättar den norska upphandlingssajten Anbud365, (som vi flera gånger haft glädjen att kunna dela information med, åt bägge håll) om den stora Forsknings- och utbildningsdagen som genomförs 30 oktober 2023.
En gedigen djupdykning i vad som händer på forskningsfronten, vad gäller offentliga upphandlingar och möjligheter, väntar de som prioriterar Forsknings- och utbildningsdagen 2023. Dessutom delas ett pris ut för bästa masteruppsats i ämnet, med prissumma 50 000 norska kronor, och två av Stortingets utbildnings- och forskningspolitiker möts i en paneldebatt. Evenemanget sker i regi av Upphandlingsakademin som även har lyckats få över en forskare från det välrenommerade ”procurement university”, University of Nottingham.
Evenemanget är gratis och äger rum den 30 oktober från kl 11.00 till 16.00. Och dagen därpå trummas det samman till Upphandlingskonferensen som Direktoratet för administration och ekonomi (DFØ) står för.
”Anskaffelsesakademiet”
Upphandlingsakademins syfte är att möta behovet av kompetenta offentliga upphandlare genom att bidra till att etablera nationell forskningsbaserad utbildning inom högskolesektorn inom offentlig upphandling. Dessutom ska akademin utveckla och sprida ny kunskap inom ämnet offentlig upphandling genom forskning, samverkan och kunskapsdelning mellan förvaltning, näringsliv och akademiska institutioner.
Samarbetspartners är universitetet i Molde, universitetet i Bergen, NTNU, norska Handelshögskolan, Nord universitet och Kristiania College – förutom LO, NHO, DFØ, Sykehusinnkjøp och Virke.
Vad händer på forskningsfronten?
Upphandlingsakademin organiseras nu av Høyskolen Kristiania. Den dagliga ledningen av Upphandlingsakademin leds av centrumchef Marius Langseth. Han säger till Anbud365 att FoU-dagen är en unik möjlighet för forskare, studenter, upphandlingschefer, praktiker, politiker och alla som har ett intresse av offentlig upphandling att samla och dela kunskap.
– Nätverksbyggande, diskussioner och presentationer är en viktig del av evenemanget, framhåller han. För dig som arbetar med eller är intresserad av offentlig upphandling är detta ett gyllene tillfälle att fördjupa sig i området och upptäcka vad som händer inom forskning och utbildning.
Programmet
Bland programmets höjdpunkter finner vi en paneldebatt med Jan Tore Sanner (H) och Lise Selnes (AP), båda i Stortingets forsknings- och utbildningsutskott. Terje Lauvaas Andersen, Geir Arne Svenning och Deodat E. Mwesiumo från Högskolan i Molde ska fundera på vilken typ av kompetens och kunskap som behövs för att lyckas med grön offentlig upphandling i transportprojekt.
Tim Torvatn, NTNU, rapporterar från det innovativa upphandlingsprojektet. Hilde Sætertrø med erfarenhet från Leverantörsutvecklingsprogrammet har som tema ”Organisatoriska förutsättningar för innovation i offentliga upphandlingsprocesser”. Elena Dyptsyna och Dolores Modic kommer från Nord universitet för att prata om tidigt marknadsengagemang i cirkulär upphandling. Centrumchefen själv, Marius Langseth från Högskolan Kristiania, presenterar projektet "datadrivna beslut i det offentliga upphandlingssystemet".
Internationellt – och pris
Från det professionellt solida universitetet i Nottingham kommer Dr. Aris Georgopoulos. Europas kanske främsta expert på offentlig upphandling, Sue Arrowsmith, är professor emeritus vid detta universitet. Hon har bl.a. spelat en nyckelroll i Storbritanniens utveckling av sitt eget system för offentlig upphandling efter att landet lämnade EU. Georgopoulos ämne är ”Governance-lektioner från Covid-19 i EU/UK och AI:s potentiella roll”.
Och sist men inte minst kommer generaldirektören för KS Inköpsforum, Tanja Huse Fagerlie, att bidra om expertis och resurser i norska kommuner, NHO-juristen Arnhild Dordi Gjønnes om ”Från forskning till implementering” och ordförande i Inköpsakademin, Tim Torvatn och centrumchef Langseth kommer att presentera de närvarande i akademins planer för 2024. Och så priset för bästa masteruppsats som delas ut av Barbro Bottheim, DFØ, - med efterföljande föreläsning från ”bästa magister”. Elin Ørjasæter leder det hela.
* * *
Låt oss alltså hoppas att det svenska initiativ som togs för ett år sedan skall resultera i att även svensk forskning och utbildning på akademisk nivå och med ett tvärvetenskapligt perspektiv, skall kunna etableras utifrån en gedigen modell. I artikeln Gemensam skrivelse kring upphandlingsforskning berättar vi mer om initiativet, som togs av SOI tillsammans med Företagarna, Upphandlingsmyndigheten och Almega. Artikeln hittar du här.