Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Karlstad – ”Digital lösning för vägledning i staden”

29 september, 2023

Människor med kognitiva utmaningar skall i större uträckning självständigt kunna ta del av stadens utbud.

Karlstads kommun håller på att genomföra en spännande och innovativ upphandling enligt Demand Acceleration-metodik. Och målbilden för upphandlingen ”Digital lösning för vägledning i staden” är alltså att människor med kognitiva utmaningar, i större utsträckning och helt självständigt, ska kunna ta del av stadens utbud.

Demand Acceleration-metodiken har utvecklats i DigitalWell Arena, en innovationsmiljö där offentlig sektor, företag, akademi och civilsamhället tillsammans utvecklar nya arbetsätt och nya digitala lösningar som ökar vår egenförmåga att leva ett hälsosammare liv. DigitalWell Arena kan du läsa mera om här.

DigitalWell Arena har också utsetts att vara en del av EU:s digitala innovationshubbar – och får en nyckelroll för test av digitala hälsotjänster. Beslutet innebär också att Värmland blir ett europeiskt nav för utveckling av nya tjänster, vilket skapar möjligheter för både tillväxt och ett inflöde av kompetens. Detta kan du läsa mer om här.

Demand Acceleration-metodiken innebär i det här fallet att Karlstads kommun upphandlar ett innovationsarbete, där flera bolag kan delta för att utveckla den digitala tjänsten i nära samarbete med verksamheten. En viktig del i metodiken är också att de tjänster som utvecklas även ska kunna skalas upp på marknaden. Den affärsmässiga bärigheten bidrar till att tjänsterna kan leva vidare och utvecklas, vilket också gagnar den kund som först upphandlat tjänsten. För kommunens del är vård- och omsorgsförvaltningen ansvariga för projektet.  

Projektet har en egen hemsida med rubriken ”Vägledning i staden – upphandling”. Här saxar vi några väsentliga delar, vill du veta mer så hittar du hemsidan här.

Varför?
Antalet personer med nedsatt kognitiv förmåga i olika variationsgrad är idag sannolikt fler än 200 000. Den här gruppen människor förväntas nästan fördubblas fram till 2050, vilket innebär en stor utmaning för samhället.

Personer med kognitiva utmaningar kan inte alltid ta till sig information, vägledning och stöd på det sätt som den är utformad. De här personerna behöver ofta anpassad information och anpassat stöd för att klara sig på egen hand och få en delaktighet i samhället. Det är en stor grupp människor som påverkas. ”Vägledning i staden” skulle kunna erbjuda de här människorna större trygghet, inkludering och delaktighet i samhället, samtidigt som det också kan bidra till en högre grad av egenförmåga och självständighet.

Om vägledningen i högre grad kan ske digitalt frigörs också resurser hos offentlig sektor, dessutom leder det till ökad trygghet och ökat oberoende även hos anhöriga.

Utmaning
Ny digital teknik har givit oss stora möjligheter att klara oss på egen hand. De skyltar och den vägledning som finns i staden kan kompletteras med eget valda stöd. Kanske en GPS, Google maps eller annat, men det finns personer med kognitiva utmaningar, som inte klarar av ”allmänna” instruktioner och allmän vägledning.

Dessa personer har inte alltid förmågan att ta emot information eller vägledning och stöd på det viset som vägledningen i staden är utformad. De har inte alltid förmågan att på förhand räkna ut hur man ska ta sig fram, eller vilken koden för uppförande och beteende är, genom att iaktta och dra slutsatser. Genom dessa utmaningar behövs anpassad information och anpassat stöd för att ge dessa personer förutsättningar att klara sig på egen hand och därmed delaktighet i samhället. Kanske kan man erbjuda det med stöd av digital teknik?

Vår utmaning är:
Hur kan vi, med hjälp av ett digitalt skalbart verktyg, hjälpa personer med nedsatt kognitiv förmåga att skapa strategier för ökad självständighet, när de rör sig i samhället?

Tjänsten ska vara tillgänglig för den enskilde så att den i olika situationer har åtkomst till information och därmed självständighet och ge förutsättningar för delaktighet i samhället.

Lösningen
Den lösning som det gemensamma utvecklingsprojektet syftar till att ta fram ska bland annat uppfylla följande syfte:

Kommunen önskar tillsammans med marknaden utveckla en digital lösning som innebär att personer med kognitiva utmaningar i större utsträckning självständigt kan ta del av stadens utbud. Det kan exempelvis handla om kultur, föreningsliv och olika aktiviteter som ger ett rikare liv. En RFI (Request For Information) har gått ut för att sondera marknadens intresse och kunnande för att möta behovet. Syftet är att få kontakt med innovativa bolag och entreprenörer för att få en bild över möjliga lösningsförslag och bidra till bättre förståelse för de berördas situation.

Inriktningen är att lösningen ska kunna stödja olika upplevelser, baserade på olika typer av kognitiv svikt. Personer med kognitiva utmaningar som tar del av lösningen ska få en ökad förmåga att delta på samma villkor i samhällets olika aktiviteter och vardagsutbud, som övriga medborgare i samhället.

• Lösningen ska kunna skapa en mer begriplig vardag för de berörda individerna, samt en ökad förmåga att bemöta behoven hos de individer som inte förmår uttrycka vad de vill eller behöver.
• Lösningen ska vara fullt fungerade och kunna tillämpas efter det att utvecklingsprojektet är avslutat.
• Lösningen ska kunna skalas upp och vidareutvecklas i små steg.

Läs mer om utvecklingsarbetets olika faser, hur de praktiskt kommer att genomföras och hur utvärderingen kommer att göras, på projektets hemsida.