Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Kaffe, fralla och föreningssnack

29 september, 2023

Ordföranden har ordet

Under två dagar nu har jag och några ur styrelsen varit på Mötesplats Offentliga Affärer i Nacka Strand utanför Stockholm. När offentliga inköpare träffas på detta sätt så uppstår ju alltid intressanta diskussioner, erfarenheter byts, kontakter knyts och nätverk påbörjas eller stärks. Det är jättebra och något som verkligen stärker den offentliga affären. Det blir också tydligt att SOI som förening är viktig för allt detta, vi bidrar i många scenhändelser och paneler och vi gör det med styrkan av att kunna representera 1700 medlemmar som dagligen jobbar för bättre affärer och en effektivare samhällsservice.

Denna gång provade vi en ny grej, vi arrangerade på torsdag morgon en exklusiv frukost för de medlemmar som var på plats, med möjlighet att ”träffa styrelsen”. När jag skriver exklusiv så menar jag på så sätt att den bara var öppen för medlemmar, kaffe och fralla var gott men högst ordinärt... De av oss ur styrelsen som var på plats fick chansen att under enkla former prata med ett femtontal medlemmar om vad de funderar på i vardagen, vilka önskemål de har om föreningen eller tips om intressanta ämnen till årskonferensen. Stort tack till en av våra nya styrelseledamöter, Ola Sörensson, som ordnade och höll ihop arrangemanget.

Själv använde jag tiden till att få inspel till ett scenframträdande jag var på väg till efter denna roliga och kreativa halvtimme. Där var temat ”What’s hot and what’s not”, och tanken var att vi tre i panelen skulle summera konferensen såhär långt, utifrån vad det pratas mycket om och vad som känns mer avlägset eller passé. Egentligen väldigt likt det spanarseminarium som SOI brukar arrangera i Almedalen, men med mindre tid och en mindre panel. Vi använder ofta det faktum att vi företräder 1700 medlemmar och på så sätt väldigt träffsäkert kan fånga vad som är viktigt på riktigt. Men sällan har väl den informationskedjan varit så kort som den var efter SOI-frukosten idag, jag halvsprang därifrån någon minut tidigt för att snabbt mickas på och kliva upp i panelen med mina frukostnoteringar i näven.

I en tyvärr lite forcerad panel kunde jag sen lyfta att det verkar som om inköpscentralerna är på väg att få en lite större roll, tack till er medlemmar från HBV som lyfte detta. Den nya regeringen med Erik Slottner i spetsen för offentligt inköp hade redan inlett konferensens första dag med att prata om samverkan och effektivitet och då bl.a. inköpscentraler, och HBV börjar märka en ökning av antalet uppdrag.

Vi är flera som spanat in att intresset för säkra och robusta försörjningskedjor ökar i samhället, det kom också upp under frukosten så det fick åka med som min andra spaning. I detta är förstås väl resurssatta och kompetenta inköpsorganisationer med hög strategiskt förmåga en av de viktigaste delarna, och vi som yrkeskår kan verkligen göra skillnad.

Som en bonus kunde jag använda morgonens inspiration i en lite längre pod-intervju som jag gjorde senare under förmiddagen. Arrangören gjorde flera pod-intervjuer med olika personer under dagarna två och de kommer att släppas efterhand under hösten verkar det som. Håll gärna utkik efter dem, jag kommer att länka till dem på vårt SOI-konto på LinkedIn när jag snappar upp dem. Baserat på min egen upplevelse så får intervjupersonen möjlighet att prata lite djupare om viktiga frågor och lyfta fram lite ovanligare vinklar än man brukar hinna i till exempel konferenspaneler.

Ola Sörensson, Anna Lipkin, Kristina Lundin, Gustav Grangert och jag, vi fem ur styrelsen som var på plats hann aldrig utvärdera frukosten gemensamt idag, men det ska vi verkligen göra vid vårt nästa styrelsemöte. Men bara baserat på stämningen som jag kände och hur bra det är att få till direkt interaktion med våra medlemmar så känner jag att det borde vara ett koncept som kan återkomma på fler arenor. Paradoxalt nog känner vi i styrelsen ofta att vi under vår egen konferens har lite för lite tid att prata med medlemmar på detta sätt, trots att vi verkligen vill. Det arrangemang som vi just då är mitt uppe i tar en hel del uppmärksamhet i anspråk och i pauserna så hanterar vi ofta stora och små oväntade händelser för att allt ska flyta på smidigt.

Mer om vad som hände på årets upplaga av Mötesplats Offentliga Affärer kan ni läsa om i resten av månadsbrevet denna gång, vår skribent (och föreningshistoriska orakel) Gunnar Lyckhage var som vanligt på plats med penna och kamera.

Jag önskar er en fortsatt fin höst och mycket lycka i arbetet med kreativt och strategiskt värdeskapande inköpsarbete!

Hälsningar,

Martin Kruse

Ordförande SOI