Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

EFFSO-seminariet den 29 maj

18 juni, 2024

Brave New Procurement World på Handelshögskolan i Stockholm

En av de viktiga frågor som SOI driver är behovet av forskning och utveckling på akademisk nivå i Sverige. Bland annat har SOI nu tagit upp en samverkan med MTC Procurement Research som representerades på EFFSO-seminariet av Sven- Anders Stegare, doktorand på Handelshögskolan och före detta inköpschef på SEB. Han presenterade det aktuella forskningsläget, där det hetaste inom inköpsforskningen i dagsläget inte oväntat är hållbart inköp, riskhantering och robusthet, AI och digitalisering samt faktiskt också offentlig upphandling. Samarbetet med MTC innebär också att SOI kan få tillgång till artiklar och rapporter med fokus på forskning kring offentlig upphandling.

För SOI är arrangemang som EFFSO-seminariet viktiga, de driver utvecklingen i rätt riktning. Vi har fått en liten pratstund med Ola Sörensson, som tillsammans med Gustav Grangert bevakade seminariet för SOI’s räkning.

– Vi tyckte det var ett spännande seminarium, men det handlade egentligen både om offentlig och privat verksamhet. Bland annat bjöds vi på två keynotes av de välkända inköpsforskarna Prof. Dr. Finn Wynstra och Prof. Dr. Frank Rozemeijer, som bjöd på ny forskning och djupa insikter inom inköpsetik och utmaningarna/möjligheter med AI inom inköp. Det handlade mycket om AI och digitalisering. Ett spännande exempel var hur man kan koda en robot för att sköta en förhandling kring ett visst inköp. Den kan alltså lösa det etiska dilemmat som kan skapas av ett vänskaplig relation med någon leverantör som deltar i förhandlingen. Roboten är ju fullständigt neutral i sammanhanget.

– Med tanke på att det funnits en viss tröghet de senaste åren i utvecklingen av akademisk forskning och utbildning i Sverige, så är ju den här typen av initiativ väldigt välkomna och seminariet var ganska så välbesökt.

– Mycket kort kan man sammanfatta seminariet med att professor Finn Wynstras presentation, med titeln ”The Grey Side of Procurement: Do We Agree on What is Ethical or Not?”, utforskade de komplexa etiska dilemman som finns inom inköp, samt hur dessa påverkar såväl interna intressenter i företaget som relationen med leverantörer. Professor Frank Rozemeijer fokuserade på framtidens inköp i ljuset av framväxande AI-teknologier. Han tog avstamp i världslitteraturen och såg paralleller med Aldous Huxleys klassiker ”Du sköna nya värld”. Hans session, ”A Brave New World? On Ethics, AI, and Procurement Management”, undersökte den transformativa potentialen hos AI inom inköp. Vi fick också lyssna till en paneldiskussion där Ulrika Lindgren (Sandvik Coromant), Fredrik Taube (Söderberg & Partners), Katarina Arbin (Högskolan i Gävle) och Jenny Vårlid (EFFSO) deltog. Den sessionen erbjöd praktiska insikter och utforskade konsekvenserna av AI och etiska överväganden inom inköp.

Och sist, men inte minst viktigt, fanns också möjlighet till nätverkande och diskussioner för oss som deltog på seminariet.