Hösten har rullat in med allt det den för med sig, mål och budgetarbete för kommande år, verksamhetsplanering och aktiviteter. Så ser det ut för de flesta organisationer och även för oss i styrelsen för Sveriges offentliga inköpare. Under Mötesplats offentliga affärer deltog både jag och vår ordförande Martin Magnusson i ett Hackaton där publiken fick interagera på ett spännande sätt. Det som framkom där var att UPPFÖLJNING är det som står i fokus. Jag kan inte annat än hålla med. Det är så himla viktigt för att säkra sunda offentliga affärer som bidrar till en konkurrens där leverantörer kan delta på lika villkor.
SOI´s nätverk för just avtalsuppföljning har under skrivande stund genomfört sin första nätverksträff. Det är vår möjlighet att som förening stärka arbetet med avtalsuppföljning genom erfarenhetsutbyte mellan medlemmarna. Under denna träff stod SMHI, Region Stockholm och Lunds kommun som värdorganisationer. SMHI delade med sig om sitt arbete med ”Uppföljningsdagen” – en dag varje halvår där man samlar alla på enheten för att jobba intensivt med uppföljning. Jag tycker att det är ett lysande exempel till mindre organisationer och även till de organisationer som inte kommit så långt eller har få dedikerade resurser för detta. För man hittar saker, det gäller bara att börja leta. Region Stockholm berättade om eskaleringstrappan, hur de arbetar med avvikelser och beroende på storleken så kickar olika aktiviteter igång. Lunds kommun berättade om hur man jobbar smart med de system som redan finns inom kommunen som planer och list i Teams men också om hur de tar fram sin uppföljningsrapport.
24 oktober är det dags för tillfälle två och då kommer Huddinge kommun och Uppsala kommun berätta om sitt arbete. Vi vet att intresset är stort kring detta nätverk och vi har inom styrelsen diskuterat hur vi kan fortsätta med nätverket under 2025 och då även ge möjlighet för fler att delta.
Nu ska jag återgå till rubriken och isberget – vad menar jag med det? Jo, media lyfte allt som oftast toppen på isberget kopplat till välfärdsbrott. Då handlar det ofta om den organiserade brottsligheten och de allvarligaste brotten. Jag lyssnade på ett föredrag på SBA´s NKI/NUI dag i Stockholm 21 oktober och då lyftes detta fenomen. Toppen är värd ca 2,5 miljarder kronor – det är mycket pengar! Men botten på isberget är värt ännu mer – någonstans runt 155 miljarder! Det är galet mycket pengar som verkligen skulle kunna användas på ett bättre sätt. Där kan verkligen en effektiv avtalsuppföljning göra skillnad. En robust inköpsförmåga handlar om att ha rätt avtal på plats och att använda dem rätt, utifrån mål, behov och förutsättningar i omvärlden. Rätt avtal innebär också en sundare konkurrens för leverantörerna.
Medlemmarna i SOI´s nätverk efterfrågade tips på hur man kan övertyga politik och ledning varför avtalsuppföljning behövs och är viktigt. Mitt korta svar är 155 miljarder!
Helena Sköld Lövgren
Vice ordförande